Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Općina Modriča
  • 02.02.2018. 09:00

Modrički poljoprivrednici dobili 99.200 KM poticaja

Pravo na poticaj ostvarilo je 100 poljoprivrednih proizvođača, od čega njih 45 na dvije poticajne mjere. Razlog je bila sušna prošla godina.

Foto: modrica.ba
  • 330
  • 13
  • 0

Dugotrajna suša prošle godine odrazila se na prinose poljoprivrednih proizvođača iz Modriče. Tako su njihovi prinosi bili manji za 50 posto.

Zato je Općina Modriča još lani raspisala poziv za dodjelu poticaja, čime je data direktna podrška stočarskoj i biljnoj proizvodnji. Osim toga, dali su i podršku za podizanje višegodišnjih zasada voća, gradnju plastenika i staklenika te za nabavku opreme, navodi avaz.

Skoro pola poljoprivrednika ostvarili poticaji na dvije mjere

Pravo na poticaj ostvarilo je 100 poljoprivrednih proizvođača, od čega njih 45 na dvije poticajne mjere. Kosta Bradašević iz Miloševca uzgaja povrće i bikove. Trenutno ima šest bikova i zasađeno 12 dunuma crvenog luka.

"Ove godine planiram zasaditi i 30 dunuma kupusa. Od poljoprivrede se živi onako kako se mora, najteži dio je plasman proizvoda. Uspijemo proizvesti proizvod, ali problemi nastaju kada ga treba prodati. Mnogo nas košta navodnjavanje parcela, tako da od poticaja možemo pokriti te troškove" rekao je Bradašević.

Jovo Stević: Poticaj nam puno znači

Pravo na poticaj ostvarilo je 100 poljoprivrednih proizvođača, od čega njih 45 na dvije poticajne mjere.

Poljoprivrednik Jovo Stević iz Dobrinje uzgaja krupnu stoku. Na svom imanju trenutno ima 70 grla. Mjesečno preda oko 13.000 litara mlijeka. On ističe da općinski poticaji mnogo znače poljoprivrednicima, posebno nakon što je prošla godina bila slaba.

Nabavka opreme

Iz budžeta Općine u 2017. godini poljoprivrednicima je isplaćeno 99.200 KM, a kako je kazao načelnik Mladen Krekić, i u narednom periodu nastojat će da pomognu poljoprivrednicima u nabavci opreme za navodnjavanje kroz donatorska sredstava.

Na području općine Modriča registrirano je 786 poljoprivrednih gazdinstava. Obradivo zemljište prostire se na površini od 19.823 hektara. Najzastupljeniji su kukuruz, strna žita i trave, a veći dio ratarske proizvodnje preusmjerava se u stočarsku proizvodnju.

Organiziraju edukaciju za poljoprivrednike

Na području općine Modriča registrirano je 786 poljoprivrednih gazdinstava. Obradivo zemljište prostire se na površini od 19.823 hektara.

Osim financijske potpore, u toj Općini organizirali su i zimsku školu za obrazovanje poljoprivrednika. Predavanje je organizavalo Odjeljenje za privredu i društvene djelatnosti općtine Modriča u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS - Resor za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Doboj.

Prezentirane su teme vezane za prozvodnju novih sorti kukuruza, zaštitu strnih žita, proizvodnju, agrotehniku i otkup soje.

"Nastavljamo dobru praksu u opštini Modriča i danas smo počeli sa serijom savjetovanja za poljoprivredne proizvođače. Pokušat ćemo da proizvodnju soje vratimo na ove prostore jer se soja uvozi skoro na svim područjima BiH, a imamo izvanredne uslove za prozvodnju", izjavio je Dragiša Marković, predstavnik Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Doboj.

Foto: modrica.ba


Tagovi

Općina Modriča Poticaji Suša Otkup soje


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.