Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EU podrška
  • 18.05.2022. 16:30

Modernizacija pijaca u 12 bh. gradova - gradit će se i stočne

Podrška je osigurana kroz projekat EU4AGRI koji finansira Evropska unija kako bi podržala konkurentnost poljoprivrede i ruralni razvoj u Bosni i Hercegovini

Foto: Maja Celing Celić
  • 590
  • 152
  • 0

U Sarajevu je nedvano održano potpisivanje ugovora za šest od 12 lokalnih jedinica, koje će sa 1,5 miliona KM bespovratnih sredstava Evropske unije unaprjeđivati i razvijati ruralnu tržišnu infrastrukturu. Konkretno, u tim gradovima bit će izgrađene zelene i stočne pijace, različite tržnice, otkupne stanice, unaprijeđena i postavljena mobilna sajamska infrastruktura, postavljene eko prodajne kuće te izgrađena nova prodajna mjesta locirana uz regionalne i lokalne ceste.

Sredstvima EU bit će podržani Bihać, Bosanski Petrovac, Trebinje, Gračanica, Mrkonjić Grad i Banja Luka, dok će u narednom periodu ugovore potpisati Rudo, Gradiška, Mostar, Zenica, Teslić i Šamac.

Jačanje konkurentnosti

Projekt kojim je Bihać aplicirao i potpisao ugovor ovom prilikom jeste revitalizacija, modernizacija i stavljanje u funkciju postojeće Gradske pijace u centru grada, te omogućavanje direktnog pristupa lokalnom tržištu za inicijalno 28, a do kraja implementacije projekta minimalno 42 krajnja korisnika, kao i jačanje njihovih konkurentskih pozicija na tržištu.

"To će biti ostvareno na način da će biti donesen novi model upravljanja Gradskom pijacom i set akata i alata koji će u potpunosti regulirati odnose svih aktera i omogućiti odvijanje prodaje uz poštivanje minimalnih standarda za sigurnost hrane, javno zdravstvo, socijalnu inkluziju i zaštitu okoliša", saopćeno je iz gradske uprave.

Također, bit će izvršena sanacija i opremanje pijace što će korisnicima omogućiti adekvatne uvjete prodaje uključujući aspekte sigurnosti hrane i higijene, te adekvatne uvjete za korisnike na samoj tržnici. Uz to će biti kreiran web shop kojeg će se otvoriti novi promotivno distributivni kanal pristupačan za veći broj lokalnih poljoprivrednih proizvođača. Ukupna vrijednost tog projekta je 177.974,79 KM.

Dio podrške od 30 mil. eura

Podrška je osigurana kroz projekat EU4AGRI koji finansira Evropska unija kako bi podržala konkurentnost poljoprivrede i ruralni razvoj u Bosni i Hercegovini, a koji provode Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH i Češka razvojna agencija (CzDA). Ambasador Johann Sattler, šef Delegacije EU u našoj zemlji je istakao da izgradnja održivih lokalnih zajednica i ruralnih područja mora biti srž društva.

"Lokalna infrastruktura i aktivnosti lokalnih zajednica otvaraju mogućnosti za zapošljavanje, zelenu i digitalnu povezanost te inovativna poduzeća, a sve to vodi ka održivoj poljoprivredi. Današnji grantovi su samo jedan mali dio našeg programa podrške u vrijednosti od 30 miliona eura koje izdvajamo za razvoj poljoprivrednog sektora i ruralnih područja u Bosni i Hercegovini", rekao je Sattler.

Rezidentna predstavnica UNDP-a u Bosni i Hercegovini, Steliana Nedera, kazala je da će podrška omogućiti dalji razvoj ruralnih područja čime se ujedno jača i lokalno tržište.

"Podrškom projekta EU4AGRI postojećim poljoprivrednim proizvođačima osigurat će se uslovi za planiranje i unapređenje proizvodnje i plasman poljoprivredno-prehrambenih proizvoda. Posebno je bitno da će ove investicija podržati pojedince, mala poljoprivredna gazdinstva, žene ili mlade koji se bave primarnom poljoprivrednom proizvodnjom u BiH", kazala je Nedera.


Tagovi

Pijaca Tržnica Modernizacija Bihać Johann Sattler Steliana Nedera Ruralni razvoj


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete