Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Parlament FBiH
  • 18.05.2017. 12:00

Mljekari: Najviše se pomaže "hobistima"

Održana tematska sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH na kojoj malinari traže podršku, a mljekari prioritete u svim odnosima prema poljoprivrednicima.

Foto: mojusk
  • 694
  • 32
  • 0

Poljoprivreda u Federaciji Bosne i Hercegovine sektor je koji nije dovoljno iskorišten. Zato se tematskom sjednicom Predstavničkog doma Parlamenta FBiH koja je održana jučer, 17. maja pokušalo doći do rješenja.

Malinarstvo je jedna od zdravijih grana poljoprivrede, a predsjednik Udruženja proizvođača, prerađivača, otkupljivača i izvoznika jagodičastog voća Enver Avdić kazao je da se mora pomoći ovom sektoru da bi nastavio s rastom. Pohvalio je napredak proizvodnje malina ipak istaknuvši kako, ako ne dobiju podršku, to neće trajati vječno.

Vraća se višestruko

"Ne smijemo dozvoliti da ovo stane, jer sve što se uloži vratit će se višestruko", rekao je Avdić dodavši da je malinarstvo zaposlilo 60.000 ljudi, a da, uz domaćinski odnos prema tom sektoru može biti i više, navode na mojusk.

"U prošloj je godini neto izvoz maline bio 80 miliona KM, a ove bi godine trebao preći cifru od 100 miliona. Za jednu KM koju uvezemo za malinarstvo izvezemo 40 KM. Malo je sektora koji se mogu pohvaliti ovim modelom razvoja, ali podrška ne smije izostati", poručio je Avdić.

Nezadovoljni mljekari

Predsjednik Udruženja proizvođača mlijeka FBiH Mehmed Nikšić govorio je na tematskoj sjednici u ime grane kojom se on bavi naglašavajući da oni nisu u poziciji kao malinari, te da imaju problema. Istaknuo je da ih ”uništavaju parafiskalni nameti kojih u FBiH ima više od 400”.

Naveo je da se moraju napraviti prioriteti u svim odnosima prema poljoprivrednicima, između ostalog i kad su u pitanju poticaji. Tvrdi da se više pomaže onima kojima je poljoprivreda ”hobi” nego stvarnim proizvođačima. ”Hobista” je, kaže, na hiljade, a nezadovoljstvo je izrazio i zbog velikog broja udruženja koja umrežuju i ljude koji nemaju veze s poljoprivredom i proizvodnjom.

Neisplaćeni poticaji

Poslanica Saveza za bolju budućnost u Predstavničkom domu PFBiH Azra Hadžić, koja je i inicirala tematsku sjednicu, kritizirala je ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH Šemsudina Dedića i pozvala ga da podnese ostavku. Navela je da ministar ne shvata ozbiljno probleme u poljoprivredi.

"Očekivali smo da ćete napraviti određene poteze, da ćete prevazići probleme, da nećete dozvoliti da uđemo u ovu godinu s neisplaćenim poticajima koji se vuku iz 2014. godine", kazala je Hadžić.

Poticaji kao problem

Ministar Dedić je na početku tematske sjednice istaknuo da je ministarstvo koje vodi naslijedilo brojne probleme i da je to jedino ministarstvo u kojem nije bilo zvanične primopredaje funkcije jer raniji ministar nije imao informaciju o stanju u Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH.

Naglasio je da pritisak na resorno ministarstvo, u proteklom periodu, najviše vrše oni koji su godinama koristili poticaje, a na to nisu imali pravo. Rekao je da su poticaji jedan od problema u poljoprivredi zbog neuređenosti koja je naslijeđena, naglašavajući da su postali socijalna, a ne razvojna komponenta.

"U poljoprivredu ulaze mnogi zbog poticajnih sredstava", naglasio je Dedić te dodao da su oko 2.500 obrtnika i pravnih osoba korisnici poticaja, i 12.000 fizičkih osoba. Prema podacima Federalne porezne uprave, među tih 12.000 osoba je 2.000 korisnika koji su zaposleni u raznim državnim službama, 2.500 penzionera te 450 korisnika socijalne pomoći.

"Struktura korištenja poticajnih sredstava nije dobra, u tome je problem", naglasio je Dedić.

Nepovjerenje Vladi FBiH

Šef Kluba SBB-a u Predstavničkom domu PFBiH Nasir Beganović je naglasio da je problem u poljoprivredi evidentan i da ministra ne amnestira činjenica da je loše stanje naslijedio.
"Na to se odmah trebalo reagirati, izaći pred ovaj parlament i reći imamo veliki problem u poljoprivredi", potcrtao je Beganović.

Predsjedavajući Predstavničkog doma PFBiH Edin Mušić pozvao je sve predlagače zaključaka s tematske sjednice o stanju u poljoprivredi FBiH da ih dostave u pisanoj formi kako bi bio donesen konačni prijedlog zaključaka. O tom će prijedlogu Predstavnički dom, po riječima Mušića, izjasniti na prvoj sjednici nakon dostavljanja konačnog prijedloga zaključaka Kolegiju Doma.

Budući da su tokom sjednice poslanici Socijaldemokratske partije i Demokratske fronte uputili u proceduru prijedlog za izgasavanje nepovjerenja Vladi FBiH, Mušić je pojasnio pravila u tom slučaju. On će taj prijedlog uputiti Vladi čije očitovanje treba da bude dostavljeno Parlamentu najkasnije za 30 dana. Po dobijanju stava Vlade FBiH, na prvoj narednoj sjednici Predstavničkog doma prijedlog će biti dat na izjašnjavanje poslanicima.

Foto: mojusk


Tagovi

Enver Avdić Parlament FBiH Malinarstvo Mljekarstvo Poticaji Mehmed Nikši Azra Hadžić Šemsudin Dedić Nasir Beganović Edin Mušić


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

61


Glasova: 27

Da 44,3%

Glasova: 24

Ne 39,3%

Glasova: 10

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 16,4%

Pregled ankete

Pregled ankete