Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda u Africi
  • 12.12.2017. 17:00

Mladima u Africi treba osigurati posao u poljoprivredi

Održan je peti summit između Afričke unije i Euruopske unije. Poljoprivreda i poljoprivredno-prehrambeni sektor bili su ključna područja rasprave ovoga summita jer se ta područja smatraju dobrim sektorom za radna mjesta, gospodarski rast i održivi razvoj u Africi.

Foto: Pixabay/dghchocolatier
  • 190
  • 14
  • 0

Peti sastanak na vrhu Afričke unije (AU) i Europske unije (EU), održan 29. i 30. novembra 2017. godine u Abidjanu bio je prilika za daljnjim jačanjem suradnje u poljoprivredi između dvaju kontinenata s naglaskom na mladima i održivoj budućnosti.

S izuzetnim demografskim rastom, očekuje se da će se afrička populacija udvostručiti do 2050. godine, odnosno sa 1,2 milijarde ljudi na 2,4 milijarde. Danas je 60% stanovništva mlađe od 25 godina i nastavit će rasti. Stoga je ključno i nužno pitanje stvaranje novih dobrih radnih mjesta za mladu afričku populaciju. Međunarodni monetarni fond procjenjuje kako je do 2035. godine potrebno svake godine stvoriti 18 milijuna novih radnih mjesta.

Umjesto klasične pomoći, žele ojačati partnerstvo

Poljoprivreda i poljoprivredno-prehrambeni sektor bili su ključna područja rasprave ovoga summita jer se ta područja smatraju dobrim sektorom za radna mjesta, gospodarski rast i održivi razvoj u Africi. EU, već snažan partner u poljoprivrednom sektoru, ima za cilj ojačati ovo partnerstvo fokusirajući se na trgovinu, investicije i poslovanje, umjesto klasične pomoći.

Temeljno načelo obnovljenog partnerstva je promicanje "dijaloga o politikama kao sredstvu za razvoj", što je bilo ključno za pokretanje političkog dijaloga između EU i AU. Taj je dijalog usklađen Deklaracijom Malabo, koja je usvojena 2014. godine od strane Afričke unije te ima za cilj ukinuti glad i prepoloviti siromaštvo do 2025. godine.

Foto: Pixabay/dghchocolatier


Tagovi

Poljoprivreda u Africi Europska unija Afrička unija


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete