Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sezonska radna snaga
  • 28.07.2017. 20:00

Mladih sezonaca gotovo da i nema

Situacija s terena pokazuje da su se obavljanja takozvanih "nepopularnih" poljoprivrednih poslova uglavnom prihvatili stariji, pa mlade radne snage gotovo na parcelama da i nema.

Foto: dolgachov/bigstockphoto.com
  • 410
  • 28
  • 0

Potražnja za sezonskom radnom snagom najveća je u jeku svih poljoprivrednih radova. Ljeto, pa i jesen predodređeni su za velike poslove na njivama i u zasadima voća, pa su vlasnici većih poljoprivrednih gazdinstava, pa i preduzeća koja su poslom najviše oslonjena na poljoprivredu prinuđeni da uposle sezonske radnike kako u fabrici pod otvorenim nebom ne bi došlo do zastoja, piše ntv arena.

U atarima Poljoprivrednog dobra Semberija posla za sezonce ima na pretek, pa će procjenjuju u rukovodstvu do kraja proizvodne sezone uposliti oko 2.000 sezonskih radnika. U saradnji sa Omladinskom zadrugom angažovali su sezonce još na proljeće kada je trebalo okopati suncokret, korektivnih poslova u sjemenskom suncokretu za sezonce ima i ovih dana. Nakon sedam dana posla na njivama radnici dobijaju zarađene dnevnice.

Nema mladih unatoč dobroj dnevnici

Ipak, situacija s terena pokazuje da su se obavljanja takozvanih "nepopularnih" poljoprivrednih poslova uglavnom prihvatili stariji, pa mlade radne snage gotovo na parcelama da i nema.

Da je do mladih ljudi koji bi se prihvatili sezonskih poslova teško doći uprkos dobroj dnevnici kaže nam i Mile Ljubojević, u čijem je zasadu u punom jeku berba šljive.

Ono što je sigurno, poljoprivredne radove je teško obavljati naročito usljed visokih dnevnih temperatura, međutim oni koji u sezoni namjeravaju nešto zaraditi poslove niti uslove pod kojima ih obavljaju mnogo ne biraju.

Foto: dolgachov/bigstockphoto.com


Tagovi

Mladi Sezonci Rad Posao Poljoprivreda Radna snaga


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.