Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Napad vukova
  • 12.05.2018. 10:00

Mještani u strahu: Vukovi napali ždrijebe i kobilu, medvjed uništio košnice, divlje svinje pustoše paradajz, smokve...

U zaleđu Novog Vinodolskog u Hrvatskoj vukovi i medvjedi opasno su se približili selima. U okolici Senja stanovnici očajni zbog najezde divljih svinja.

Foto: Pixabay/raincarnation40
  • 570
  • 30
  • 0

Stanovnici zaleđa Novog Vinodolskog, u susjednoj Hrvatskoj, ponovno su u strahu od vukova i medvjeda. Nekoliko napada vukova zabilježeno je u selima oko Batera, a medvjed se spustio do mora, do Smokvice, piše Novilist. 

Kako im je rekao predsjednik Konjogojske udruge Primorac Mijat Jovanović, posljednji je napad bio u selu Kal. Vukovi su napali konje u ograđenom prostoru, svega 50 metara ispod kuće. Napadi su se dogodili i na Pletenom i u Jurčićima. 

drijebe i kobilu su napali. Jedno ždrijebe su napola pojeli, a drugo nisam mogao naći. Sto posto su vukovi. Sad su vjerojatno otišli prema Pletenom, gdje su ovce", rekao im je Josip Rubčić iz sela Kal dodajući da su mještani nemoćni. Vuk je zaštićen i nitko, kažu, nema razumijevanja, a sami su nemoćni pred divljim zvijerima. Uz vukove, stoku napadaju i čagljevi, ali i divlji psi. 

Šakali im ulaze u dvorišta, i psi ih se boje, a lovci kažu da stanje nije alarmantno

Na meti medvjeda, pak, su košnice. Tako je nedavno porušio i uništio tri košnice novljanskog pčelara Antonia Komadine u Smokvici. Posjet, rekao je za Novi list, nije bezazlen jer su prve kuće udaljene tek 500 metara. Provukao se pored električnog pastira, ušao u pčelinjak, porušio tri košnice i napravio štetu od nekoliko tisuća kuna na pčelinjaku.

Divlje svinje prave štete u baščama

Nešto južnije, stanovnici Jablanca, mjestašca nedaleko Senja, očajni su zbog najezde divljih svinja koje im u potrazi za hranom dolaze sve do kuća. Dubravki Ilijić pojeli su smokve, trešnje, blitvu, paradajz, ljiljane, srušile su suhozid. Došle su i do centra Jablanca a već rovare i po mjesnom groblju. Tražili su tamošnji žitelji pomoć od države i lokalnih vlasti, ali još čekaju rješenje problema s gladnim životinjama. 

Po danu ih nema jer budu u tamošnjim gustišima, livadama, kamenjarima i nemalo zapuštenoj zemlji odnosno put su sebi pronašle i do groblja, gdje su potkopale i dio središnjeg križa. Dubravka je sve prijavila policiji koja je obavila uviđaj na terenu i evidentirala postojeće stanje, požalila se lani u kolovozu i pismeno Ministarstvu poljoprivrede odnosno tražila je kaže naknadu štete. Dosada nije dobila ništa, a utješno je jedino što je na terenu bio i resorni inspektor koji je nekolicini mještana Jablanca priopćio “kako znaju za problem s divljim svinjama”.


Tagovi

Vukovi Konji Medvjed Šteta Napadi Divlje svinje


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

55


Glasova: 24

Da 43,6%

Glasova: 22

Ne 40,0%

Glasova: 9

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 16,4%

Pregled ankete

Pregled ankete