Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Domaća proizvodnja
  • 29.03.2021. 12:10

Mjere zaštite domaće proizvodnje na dnevnom redu iduće sjednice Vijeća ministara?

Poljoprivrednici iz cijele Bosne i Hercegovine nikad nisu bili jedinstveniji. Naglašavaju da neće odustati od svojih zahtjeva pa makar bili prinuđeni da blokiraju kompletnu državu.

Foto: Depositphotos/photovs
  • 88
  • 28
  • 0

Udruženja poljoprivrednih proizvođača širom zemlje zahtjevaju da dođe na dnevni red slijedeće sjednice Vijeća ministara BiH i pitanje koje se odnosi na uvođenje mjera zaštite domaće proizvodnje.

"Poznato nam je da je prošle sedmice kolegij Savjeta ministara odbio svaku raspravu na tu temu. Bez ulaženja u motive pojedinih ministara, koji očito nastavljuju da štite uvoznički lobi", navodi se u dopisu Udruženja poljoprivrednika FBiH. 

Kako kažu, oni samo žele još jednom podsjetiti Vijeće, ali i širu javnost na njihov osnovni zahtjev, a to je uvođenje prelevmana i carina na uvoz svih poljoprivrednih proizvoda jer je ugrožena domaća proizvodnja, gdje su stvorene velike količine tržišnih viškova

U blokadi čitava BiH ?!

"U trenutcima kad u svim sektorima privrede padaju plate, padaju prihodi, zatvaraju se objekti i svi trpimo posledice krize izazvane pandemijom, nema vremena za politiku niti zaštitu velikih uvoznika, odnosno, finansijera političkih stranaka", smatraju poljoprivrednici. Ocjenjuju da zaštitu i podršku trebaju dobiti prvenstveno domaći proizvođači i obični građani, koji svaki dan na sopstvenoj koži osjete negativan trend kvaliteta, ali i rast cijena prehrambenih proizvoda.

U najavi novi protesti, ako nadležni ne odreaguju na zahtjeve poljoprivrednika?

"Bili smo više nego strpljivi. Uvažili smo zahtjeve da se rokovi produže, uzdajući se u ozbiljnost članova Vijeća ministara. Nažalost, sve više nam se čini da političke stranke rastežu ovu tešku situaciju ciljano. Jedni navodno rade svoj posao, a drugi kao opstruišu", stoji u dopisu farmera. Istaknuto je kako jedni podržavaju a drugi osporavaju, odnosno, dio njih je uz poljoprivrednike, a drugi protiv i tako u nedogled za i protiv, a na štetu domaće poljoprivrede

Poljoprivrednici iz cijele Bosne i Hercegovine nikad nisu bili jedinstveniji. Naglašavaju da neće odustati od svojih zahtjeva pa makar bili prinuđeni da blokiraju kompletnu državu. "Odluke o eventualnim daljnjim koracima donijet ćemo nakon ovosedmične sjednice Savjeta ministara", saglasni su u Udruženju poljoprivrednih proizvođača BiH, Savezu udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, Udruženju poljoprivrednika FBiH, Seljačkom savezu FBiH, kao i u Udruženju poljoprivrednih proizvođača sela Semberije i Majevice. 


Tagovi

Udruženja poljoprivrednika Domaća proizvodnja Mjere zaštite Uvođenje prelvmana Zaštita proizvodnje


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

18

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 11

Katastrofu, propast ćemo! 61,1%

Glasova: 5

Prosperitet, bit će nam bolje 27,8%

Glasova: 1

Sve će biti isto 5,6%

Glasova: 1

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 5,6%

Pregled ankete

Pregled ankete