• Pucali u svinje
  • 05.02.2019. 10:30
  • Zadarska, Smilčić

Mislili da su divlje: lovci vlasniku ubili crne slavonske svinje!

Hajka na divlje svinje uzela je danak i među domaćim (nevinim) svinjama u vlasništvu 50-godišnjaka.

Foto: Damir Rukovanjski (ilustracija)
  • 166
  • 30
  • 0

Hajka na divlje svinje uzela je danak i među domaćim svinjama! Naime, dvojica lovaca, misleći za crne slavonske svinje da su divlje - zapucali su i ubili nerasta i dvije svinje te šest svinja lakše ozlijedili.

Do nevjerojatnog događaja došlo je jučer oko 12.20 sati u Smilčiću, u Zadarskoj županiji, u susjednoj Hrvatskoj. Naime, kako navodi tamošnja policija, muškarci u dobi od 61 i 62 godine s područja Benkovca, vraćajući se iz lova, uz prometnicu su uočili više crnih slavonskih svinja. Navodno su mislili da se radi o divljim životinjama, te su iz lovačkog oružja pucali po životinjama u vlasništvu 50-godišnjaka.

I u BiH povećan rizik za pojavu afričke kuge svinja

Na mjestu događaja policijski službenici izvršili su očevid, a ozlijeđenim životinjama pomoć je pružio dežurni veterinar.

Kako je doznao zadarskilist, svinje su u vlasništvu Miodraga Oreškovića koji se u Smilčiću bavi uzgojem crnih slavonskih svinja, a lovci su mu usmrtili jednog nerasta (rasplodnog mužjaka), dvije ženke od po 50-ak kilograma te još njih šest lakše ranili.

Obitelj Orešković, rekli su im, smatra kako priča sa zabunom da su mislili da su divlje “ne drži vodu” jer je 30-ak svinja koje služe za uzgoj, a puštene su u prirodi da pasu travu, ograđeno električnim čuvarom, odnosno električnom žicom.

Zbog ubijenog nerasta (rasplodnog mužjaka) obitelji je sada ugrožena proizvodnja, a materijalna šteta se utvrđuje.

U tijeku je i kriminalističko istraživanje kako bi se rasvijetlile okolnosti događaja koji se zbio usred dana, a na štetu uredno ograđenih životinja.


Tagovi

Divlje svinje Lovci Crna slavonska svinja Fajferica


Autorica

Željka Rački-Kristić

Željka Rački-Kristić

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi