Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ministarstvo poljoprivrede
  • 17.03.2016. 13:00

Mirjanić sa predstavnicima USAID-a o Farmi dva

Pokrenut je petogodišnji projekt Farma dva, vrijedan 16,5 miliona dolara

  • 767
  • 37
  • 0

U Banja Luci su se jučer sastali predstavnici Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) sa ministrom poljoprivrede, šuamrstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevom Mirjanićem. Povod sastanka bilo je pokretanje petogodišnjeg projekta Farma dva vrijednog 16,5 miliona dolara.

Fokus novog projekta bit će na proizvodnji, prodaji, marketingu i unapređenju kvalitete i to u proizvodnji mlijeka, voća i povrća te peradarskoj proizvodnji. Prema saopćenju Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, a kako prenose Nezavinse novine, "Druga komponenta je strateški i regulatorni okvir u sektoru poljoprivrede sa naglaskom na usklađivanje datog okvira sa standardima EU, dok će se treća odnositi na grantove za primjenu novih tehnologija i rezultate istraživanja u oblasti poljoprivrede."

USAID do sada investirao više od 40 miliona dolara

U sektor poljoprivrede BiH do sada je USAID investirao više od 40 miliona dolara, a u samo proteklih pet godina kroz projekat Farma podržano je čak 580 organizacija. Na ovaj se način nastoji potaknuti razvoj poljoprivrednog sektora u BiH, ali i privući nove investitore koji će tome doprinijeti. Za ovu zemlju je jako važno da se konačno i usklade i usvoje zakon o hrani, zakon o veterinarstvu i zakon o poljoprivredi.

Frama projekt je značajno utjecao na povećanje konkurentnosti velikog broja proizvoda, a i priodonio ispunjenju velikog broja standarda. Projektom Farma zadovoljni su i u Ministarstvu poljoprivrede te su izrazili interes za nastavkom suradnje po pitanju jačanja savjetodavnih aktivnosti u poljoprivredi, Agencije za agrarna plaćanja, a prostora za razvoj svakako ima i na području suvremenih tehnologija.

Foto:bigstockphotos;briday


Tagovi

USAID BiH Stevo Mirjanić Ministarstvo poljoprivrede Investitori Jačanje konkurentnosti Razvoj poljoprivrednog sektora

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

18

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 11

Katastrofu, propast ćemo! 61,1%

Glasova: 5

Prosperitet, bit će nam bolje 27,8%

Glasova: 1

Sve će biti isto 5,6%

Glasova: 1

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 5,6%

Pregled ankete

Pregled ankete