Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Čista rijeka Miljacka
  • 06.06.2018. 15:00

Ministrica Đapo: U Sarajevu je omogućeno razvrstavanje otpada, što građani ne provode

Građane je potrebno educirati, kako bi djeca odrastala sa sviješću o neophodnosti brige za okoliš, rekla je ministrica Edita Đapo na predstavljanju projekta "Čista rijeka Miljacka".

Foto: Edita Đapo
  • 131
  • 11
  • 0

Projekat "Čista rijeka Miljacka" predstavljen je jučer, 5. maja, povodom Svjetskog dana zaštite okoliša, a aktiviranje ove inicijative potpisali su direktor Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH Fuad Čibukčić i direktor Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske Srđan Todorović

"Ovaj projekat ima za cilj rješavanje problema sanacije i izgradnje kanalizacione infrastrukture, prečišćavanja otpadnih voda slivnih područja Miljacke, Željeznice, Zujevine, Dobrinje i Bosne, uređenja vodotoka, a posebno u urbanom dijelu sarajevske regije, s obzirom da su ova područja identificirana kao zone sa prekomjernim stepenom onečišćenja. Također, projekat predviđa i identifikaciju i rješavanje pitanja divljih deponija, a koje negativno utiču na kvalitet voda, rješavanje problema nekontrolirane sječe šuma, te korištenja vodnih resursa, eksploatacije materijala iz riječnih korita i sl. Sve ovo moguće je uz unapređenje ekološke svijesti stanovništva, što je također jedan od budućih zadataka svih institucija uključenih u oblast zaštite okoliša u BiH", rekao je Todorović, a Čibuković je dodao kako se realizacijom ovoga projekta na području 32 općine Federacije BiH i Republike Srpske, postiže ispunjenje ostalih ciljeva, kao što je promocija turističkih lokaliteta uz Miljacku

Pobijedimo plastično zagađenje

Predstavljanju ovog generacijskog projekta prisustvovala je i federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo. Tim je povodom istakla kako je plastično zagađenje prisutno kako na zemlji, tako i u vodama. 

"Svjetski dan okoliša obilježava se od 1972. godine i danas se provode različite aktivnosti, među kojima su akcije prikupljanja plastike, ali i drugi slični događaji. Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana okoliša je Pobijedimo plastično zagađenje, odnosno stop plastici, dodala je Đapo.

U civilizacijskom napretku, tokom dva prethodna stoljeća, čovjek je proizveo cijelu paletu hemijskih spojeva za koje planeta Zemlja sa svojim  prirodnim procesima nema odgovor, i koje ne može razgraditi.

"Morski ekosistemi su u proteklih pedeset godina postali velike akumulacije ovakvih materijala. Usljed fizičkih procesa, plastični materijali se usitnjavaju do mikronskih veličina i ulaze u prehrambeni lanac i tako u organizme svih živih bića, ali bez mogućnosti sudjelovanja u procesu razgradnje. Kao takvi su postali velika prijetnja opstanku planete Zemlje. Dakle, plastični otpad nije problem samo u Bosni i Hercegovini, već je to globalni problem", kazala je ministrica Đapo. 

Građane je potrebno educirati o razvrstavanju otpada

Podsjetila je kako je u Sarajevu omogućeno razvrstavanje otpada, što građani ne provode, dodavši da ih je potrebno educirati, kako bi djeca odrastala sa sviješću o neophodnosti brige za okoliš.  

Federalna ministrica je naglasila da su naše prekrasne rijeke naše najveće blago, jer se čovječanstvo danas sve više suočava s nedostatkom vode. "Nama je Bog podario prekrasnu zemlju, s najljepšim rijekama i mi ih moramo zaštiti i sačuvati ne samo radi sebe i naše djece, već i za generacije koje dolaze", zaključila je Đapo, saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.  


Tagovi

Edita Đapo Miljacka Projekat Fuad Čibukić Srđan Todorović


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Na toplijim lokalitetima evidentiran je intenzivan porast vinove loze. Zbog najavljenog kišnog razdoblja poželjno je izvršiti preventivnu zaštitu vinograda jednim od pripravaka: Mikal flash, Mikal Premium F, Curzate F, Pergado F, Fantic F,... Više [+]