Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ministarstvo poljoprivrede RS
  • 31.01.2018. 13:45

Ministarstvo: Šarović zagovara prenošenje nadležnosti sa RS na BiH

Republika Srpska ima svoj Registar poljoprivrednih gazdinstava od 2008. godine i ni u jednom dokumentu nije predviđeno postojanje takvog registra na nivou BiH, podsjećaju u Ministarstvu poljoprivrede.

Foto: Pixabay/Free-Photos
  • 337
  • 35
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske odbacuje izjavu ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića o potrebi uspostavljanja Registra poljoprivrednih gazdinstava BiH i Poljoprivrednog informacionog sistema u BiH, jer se radi o najgrubljem pokušaju prenosa nadležnosti sa Republike Srpske na BiH.

"Republika Srpska ima svoj Registar poljoprivrednih gazdinstava od 2008. godine i ni u jednom dokumentu nije predviđeno postojanje takvog registra na nivou BiH. Stavljanjem na dnevni red sjednice Savjeta ministara BiH ove dvije informacije bez ikakvog prethodnog dogovora ili razgovora sa institucijama Republike Srpske, ministar Šarović je još jednom pokazao da uopšte ne poštuje i ne uvažava institucije Republike Srpske i njene nadležnosti, iako mu je dobro poznato da je poljoprivreda po Ustavu BiH u nadležnosti entiteta", stoji u priopćenju ministarstva.

Informacije usvojene na sjednici Vijeća ministara BiH

Naime, na jučerašnjoj (30. januara) sjednici Vijeća ministara BiH usvojene su pojedinačne informacije o aktivnostima na uspostavi Poljoprivrednog informacionog sistema u Bosni i Hercegovini te o komponentama sistema i o unapređenju Registra poljoprivrednih gazdinstava i Registra klijenata (RPG i RK) u Bosni i Hercegovini, koji su uspostavljeni na osnovu Zakona o poljoprivredi, prehrani i ruralnom razvoju BiH.

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa će u saradnji s nadležnim organima entiteta i Brčko Distrikta BiH nastaviti aktivnosti u cilju podrške razvoju ovog sektora.

Prekršio i Ustav BiH?

U resornom ministarstvu Vlade RS naglašavaju kako je time ministar Šarović prekršio i Ustav BiH gdje je jasno definisana podjela nadležnosti između institucija BiH i entiteta.

"Pozivanjem na uspostavljanje registra na nivou BiH, pritom se pozivajući na važnost približavanja BiH Evropskoj uniji, ministar Šarović obmanjuje javnost i pokušava da se pod plaštom zalaganja za evrointegracije oduzme ustavna nadležnost Republici Srpskoj i prenese na nivo BiH.

Pritom ministar Šarović ne čini ništa da zaštiti domaću poljoprivrednu proizvodnju od prekomjernog uvoza roba, što bi trebalo da mu bude prioritetni zadatak, ako želi da pomogne poljoprivrednicima kako u Republici Srpskoj tako i u BiH, iako u Zakonu o spoljnoj trgovini postoje zaštitne mjere kojima se može spriječiti prekomjeran uvoz roba u RS i BiH", zaključuju u priopćenju ministarstva.

Foto: Pixabay/Free-Photos


Tagovi

Mirko Šarović Ministarstvo poljoprivrede RS Registar poljoprivrednih gazdinstava BiH Poljoprivredni informacioni sistem u BiH


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]