• Kemikalije
  • 13.07.2020. 13:30

Ministarstvo osuđuje hemikalije u rijekama - pogubna je za biljni i životinjski svijet!

Upotreba hemikalija pogubna je za biljni i životinjski svijet rijeka, a posebno je što se to dogodilo na rijeci Ukrini, koja je jedinstvena i po specifičnom fenomenu "cvjetanja rijeke"

Foto: JumpStory (ilustracija)
  • 47
  • 10
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske najoštrije osuđuje upotrebu hemijskih sredstava u prirodnim vodotocima, a što je zabilježeno proteklog vikenda na rijeci Ukrini od strane neodgovornih pojedinaca, objavljeno je na službenoj stranici Ministarstva.

"Ministarstvo je zatražilo od Inspektorata Republike Srpske da se istraži i ispita ovaj slučaj, koji je privukao i pažnju medija, a u kojem je na osnovu do sada prikupljenih podataka utvrđeno da je pjena koja je korištena u rijeci Ukrini nastala iz topa za generator pjene", objavili su.

Kako se navodi u saopštenju, "Vode Srpske" su već naložile da se uzme uzorak vode za hemijsku analizu.

Zagrijavanje voda prijeti opstanku brojnih ribljih vrsta o kojima čovjek ovisi

Upotreba hemikalija pogubna je za biljni i životinjski svijet rijeka, a posebno je specifično što se to dogodilo na rijeci Ukrini, koja je jedinstvena i po specifičnom fenomenu "cvjetanja rijeke", odnosno "ukrinskom vodenom cvijetu", koje izaziva jedna vrsta bijelog leptira.

"Neshvatljivo je i nedopustivo da se u svrhu zabave u rijeku ispuštaju hemikalije, a Ministarstvo će do kraja insistirati da se utvrde sve okolnosti i kazne počinioci ovakvog zagađenja rijeka", napisali su za kraj.


Tagovi

Hemikalije Rijeka Ukrina Pjena Cvjetanje rijeke Ministarstvo


Autorica

Karolina Rastija

Karolina je magistrica agroekonomike sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savjete dijeli i sa čitateljima Agrokluba!