Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uoči sjednice VMBiH
  • 23.05.2023. 15:10

Ministarski sastanak: Na stolu zaštitne mjere i popis poljoprivrede

Razgovarano i o eventualnom donošenju privremenih zaštitnih mjera kada je u pitanju uvoz poljoprivrednih proizvoda.

Foto: MVTEO BiH
  • 215
  • 41
  • 0

Pred Vijećem ministara Bosne i Hercegovine u četvrtak će se kao tačka dnevnog reda naći i poljoprivredni popis, odnosno formiranje interresorne radne grupe za pripremu akcionog plana za provođenje popisa poljoprivrede u BiH 2023. - 2026. godina. 

Bila je to i jedna od tema današnjeg sastanka državnog ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Staše Košarca, sa entitetskim ministrima poljoprivrede, Kemalom Hrnjićem i Savom Minićem, koji su razgovarali i o drugim aktuelnosima u oblasti poljoprivrede.

Nadležnosti entiteta

Popis u poljoprivredi vršit će nadležna entitetska tijela, saopćeno je nakon sastanka. "Popis će biti dobra osnova za kreiranje razvojnih poljoprivrednih politika, budući da će podatke na adekvatan način moći koristiti nadležna ministarstva u Republici Srpskoj i Federaciji BiH", rekao je Košarac.

Sagovornici su se osvrnuli i na eventualno donošenje privremenih zaštitnih mjera kada je u pitanju uvoz poljoprivrednih proizvoda. Ministar Košarac je naglasio da formalni predlagači ovih mjera moraju biti nadležna entitetska ministarstva i vlade. 

MVTEO neće predlagati mjere iz sektora poljoprivrede

"Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH nije i neće biti centralni organ, niti će predlagati bilo kakve mjere iz sektora poljoprivrede, bez prethodne inicijative nadležnih ministarstava i vlada", naveo je Košarac.

Na današnjem sastanku razgovarano je o usaglašavanju određenih propisa i akata sa legislativom EU i direktivama koje je BiH preuzela, pri čemu je istaknuta potreba da se u svim procesima očuva ustavna nadležnost entiteta. Ministri su razmijenili mišljenja i o mogućnostima analize primjene Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, te drugih ugovora, u cilju zaštite domaće proizvodnje.

Poljoprivredni suverenitet entiteta

Razgovarano je i o načinu definiranja IPARD strukture, kako bi se omogućilo povlačenje više finansijskih sredstava iz pretpristupnih fondova EU, koja bi bila usmjerena entitetima. 

Košarac je informirao sagovornike da je poljoprivreda u primarnoj nadležnosti entiteta, a da Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH ima isključivo koordinirajuću ulogu.

"Smatram da je važno da u saradnji s entitetskim ministrima koordiniramo aktivnosti u vezi sa ovim sektorom, uz obezbjeđivanje punog poljoprivrednog suvereniteta RS i FBiH", rekao je Košarac.


Tagovi

Poljoprivreda Kemal Hrnjić Savo Minić Staša Košarac Ministri Uvoz poljoprivrednih proizvoda Popis poljoprivrede


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.