Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kako prebroditi sušu
  • 24.08.2017. 08:00

Ministar Mirjanić najavljuje novu podršku farmerima

Stevo Mirjanić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS rekao je da će Vlada RS setom mjera pomoći poljoprivrednike, kako bi što bezbolnije prebrodili posljedice ovogodišnje suše.

  • 1.989
  • 169
  • 0

Prilikom posjete farmi "Cimirotić" u Dubravama kod Gradiške, ministar Stevo Mirjanić je rekao da Samir Cimirotić, vlasnik farme, daje pozitivan primjer u rješavanju problema usljed suše. Ministar je pohvalio Cimirotićevu koncepciju, viziju i optimizam u nastojanju da se prevaziđu problemi nastali kao posljedice suše.

"Vidio sam da Samir čini ispravne poteze i da će odlično prebroditi ovaj teški period. Mi smo njegovu farmu u ovoj godini podstakli sa 280 hiljada konvertibilnih maraka na ime premija za mlijeko, dizel gorivo i druge vidove podsticaja. Na pragu smo novih mjera, da koliko-toliko ublažimo posljedice suše i drugih elementarnih nepogoda", rekao je ministar Mirjanić.

Ministar je istakao da su svi podsticaji za prošlu godinu isplaćeni, te da je isplaćeno 20 miliona za ovu godinu. Uskoro će se, prema njegovim riječima, postići uravnoteženost, odnosno bit će isplaćena polovina ovogodišnjih obaveza prema poljoprivrednicima.

"Pripremili smo i nove mjere. Pet miliona smo obezbijedili za pokretanje novog ciklusa proizvodnje i još pet miliona za kapitalna ulaganja, ponajviše za navodnjavanje. Cilj nam je da obezbijedimo ravnomjernost i pravičnost raspodjele sredstava te druge olakšice u vidu smanjenja cijene zakupnine državnog poljoprivrednog zemljišta“, rekao je ministar poljoprivrede RS Stevo Mirjanić.

Podjela državnog zemljišta isključivo po broju stoke

Samir Cimirotić, vlasnik farme "Cimirotić", koja ima 350 grla, od kojih 150 muznih, uz dnevnu proizvodnju od tri hiljade litara mlijeka, rekao je da je od ministra zatražio da se državno poljoprivredno zemljište dijeli po broju grla, a da se cijena određuje prema kvalitetu zemljišta.

"Zatražili smo da premije za mlijeko ne kasne duže od dva mjeseca, da premije za žensku telad budu stimulativne, da "Elektrodistribucija" dovede struju za navodnjavanje do parcela, te da nam se obezbijede dovoljne količine sjemena leguminoza i žitarica za predstojeću sjetvu“, rekao je Cimirotić.

Uprkos činjenici da je suša smanjila urod kukuruza za polovinu, te da je spravljanje silaže otpočelo ranije, Cimirotić razmišlja o novim investicijama.

"Do kraja godine ćemo sigurno bilježiti povećane troškove, jer ćemo zbog slabijeg kvaliteta kukuruza i silaže morati pojačati ishranu koncentratima. Ali opet mislimo o budućnosti. Vrlo brzo ćemo u okviru farme pokrenuti vlastiti pogon za proizvodnju tvrdih sireva. Mislimo da ćemo na taj način biti svojevrsno osvježenje na tržištu", kaže Cimirotić.

Korist očekuju i mali farmeri

Od posjete ministra poljoprivrede farmi Cimirotić koristi bi trebali imati i ostali, manji proizvođaći mlijeka i mesa u Dubravama i susjednim selima. Jedan od njih je Senad Raković, vlasnik farme od 30 grla. 15 grla je u svakodnevnoj muži.

"Evo danas završavamo silažu. Ova farma hrani šesteročlanu porodicu. Veliki problem mi predstavlja činjenica da ne mogu dobiti u zakup državno poljoprivredno zemljište. Dovijam se na razne načine, od komšija u zakup uzimam 20 hektara, koje plaćam godišnje šest hiljada maraka. Nisu to mali novci, treba ih izvući iz mlijeka koje je jeftino“, rekao je Raković.

Sa problemom Rakovića i drugih manjih farmera upoznat je ministar Mirjanić, koji je ohrabrio farmere informacijom da će nova raspodjela državnog poljoprivrednog zemljišta u zakup i na koncesiju biti znatno ravnopravnija i pravednija. Konačno će prednost imati farmeri, vlasnici žive stoke, a ne kao do sada mešetari, koji su se pojavljivali u ne malom broju. Ohrabruje i najava ministra Mirjanića da će ministarstvo na čijem je čelu učiniti maksimum kako bi se što više zaštitila domaća poljoprivreda i prerađivačka industrija, koja je, kako reče , manje zaštićena od one u Evropskoj uniji.


Fotoprilog


Tagovi

Ministar Stevo Mirjanić Samir Cimirotić Podsticaji Senad Raković Podsticaji Posljedice Suše Domaća Poljoprivreda Kapitalna Ulaganja


Autor

Boško Grgić

Više [+]

Boško je inžinjer menadžmenta sa dugogodišnjim iskustvom u poljoprivredi i novinarstvu. Autor na desetine tv, radio i štampanih serijala o poljoprivrednoj proizvodnji.