Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Posjeta Biosensu
  • 30.05.2023. 16:30

Ministar Hrnjić: FBiH ne smije zaostajati za inovacijama u poljoprivredi

Razmjena znanja i ideja od suštinskog su značaja za napredak u bilo kojoj oblasti, naveo je federalni ministar poljoprivrede tokom posjete novosadskom Biosensu

Foto: FMPVŠ
  • 93
  • 17
  • 0

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Kemal Hrnjić, posjetio je danas Institut Biosens u Novom Sadu. Rad ovog istraživačko-razvojnog instituta za informacione tehnologije biosistema usmjeren je na tehnologije i inovacije koje pospješuju oblast poljoprivrede, prehrambene tehnologije i zaštite životne sredine.

Ministru Hrnjiću su u pratnji direktora Instituta, prof. dr. Vladimira Crnojevića, prezentirana tehnička dostignuća koja značajno unapređuju procese u oblasti poljoprivrede, poput razvoja senzora za praćenje zdravlja biljaka, primjenu dronova i satelitske tehnologije u poljoprivredi kao i sisteme za nadzor kvalitete hrane.

Moderne tehnologije

Razmjena znanja i ideja od suštinskog su značaja za napredak u bilo kojoj oblasti, naveo je federalni ministar dodavši da su inovativni pristup i ulaganje u razvoj modernih tehnologija u okviru ovog Instituta dokaz kako ulaganja u modernizaciju i digitalizaciju mogu unaprijediti poljoprivredu.

Hrnjić u Novom Sadu

"Bosna i Hercegovina, a time i Federacija BiH, ne smiju zaostajati za modernim tokovima i inovativnim rješenjima koja se kreiraju u poljoprivredi. Ovaj Institut razvio je brojna rješenja koja pomažu javnoj upravi da stekne bolji uvid u poljoprivrednu proizvodnju, postigne efikasniju kontrolu novčanih podrški i unaprijedi sistem nadzora nad korištenjem poljoprivrednog zemljišta", kazao je Hrnjić. 

Realizirali 50 projekata

Novosadski institut BioSens osnovan je 2015. godine a u svom osmogodišnjem radu realizirao je više od 50 projekata čiji su rezultati dostupni poljoprivrednicima, savjetodavnim službama, kompanijama, učenicima i studentima te kreatorima politika.

"Smatramo da naša iskustva i rezultati istraživanja mogu biti od velike koristi i za razvoj poljoprivrede i šumarstva u Bosni i Hercegovini. Uloga našeg Instituta je upravo da diseminira informacije od značaja za poljoprivredne proizvođače i sve učesnike u lancu proizvodnje i prerade, ali i za institucije koje brinu o nadzoru i unapređenju zakonske regulative a po osnovu istraživanja i tehnologija koje naš Institut realizira", kazao je direktor Crnojević.


Tagovi

Poljoprivreda Kemal Hrnjić FMPVŠ Ministar poljoprivrede FBiH Vladimir Crnojević Biosens Novi Sad


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]