Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Posjeta Kaknju
  • 10.02.2022. 10:00
  • Zeničko-dobojski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Kakanj

Ministar Dedić: Osigurati sredstva prije proljetne sjetve

Tokom posjete Kaknju razgovaralo se o realiziranim projektima i podrškama iz oblasti poljoprivrede u prošloj godini te aktivnostima planiranim za ovu godinu

Foto: FMPVŠ
  • 332
  • 72
  • 0

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić boravio je u radnoj posjeti Općini Kakanj. Sastanku su pored načelnika Mirnesa Bajtarevića prisustvovali i predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Mirsad Zaimović, zastupnik u Državnom parlamentu Nermin Mandra te premijer ZDK Mirnes Bašić i kantonalni ministar poljoprivrede Mirsad Hadžić.

Razgovaralo se o realiziranim projektima i podrškama iz oblasti poljoprivrede u prošloj godini te aktivnostima planiranim za ovu godinu. Kako je navedeno, sve planirane obaveze iz prošle godine su realizirane.

Klarić traži vraćanje "nestalih" miliona poljoprivredi – gdje su pare?

"Poljoprivredni proizvođači s područja Kaknja podržani su sredstvima u iznosu većem od milion maraka, dok su poljoprivrednici s područja ZDK u 2021. godini ostvarili podrške u iznosu oko 10,5 miliona KM", kazao je ministar Dedić tokom posjete.

Veća podrška

Nakon sastanka, predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti obišli su Farmu Malak i razgovarali s predstavnicima ove farme i njihovih 30 kooperanta. Ova farma se prostire na 200 dunuma zemljišta, bavi se preradom mlijeka, mesa, voća i povrća, ima 57 zaposlenih radnika, a objedinjuje turističku ponudu s organskom poljoprivrednom proizvodnjom.

Istaknuto je kako je podrška ovoj farmi, ali i velikom broj poljoprivrednih proizvođača u nabavci visokosteonih junica, mehanizacije, izgradnji, proširenju i opremanju novih građevinskih objekata u svrhu bavljenja poljoprivrednom proizvodnjom i njihovom preradom, jedna je od mjera koja doprinosi povećanju konkurentnosti i održivosti poljoprivredne proizvodnje.

Traži se rješenje za poljoprivrednike u FBiH: Isplata poticaja prije proljetne sjetve

"Kroz povećanje budžeta i njegovo hitno usvajanje očekujemo da nastavimo s većim podrškama primarnim poljoprivrednim proizvođačima, kako bi poljoprivrednici na vrijeme dobili sredstva i podršku svih nivoa vlasti čime ćemo smanjiti utjecaj višestrukih poskupljenja repromaterijala na proljetnu sjetvu", izjavio je ministar Dedić.

Cijene mlijeka

Nedžmin Begić, direktor Malak Farme, zadovoljan je ostvarenom saradnjom s općinskim, kantonalnim i federalnim nivoima vlasti.

"Podrška koju smo ostvarili od svih nivoa vlasti pruža nam mogućnosti da unaprijedimo postojeće kapacitete u poljoprivrednoj proizvodnji, te razvijamo nove proizvoda za domaće i strano tržište", kazao je Begić. 

Tokom organiziranog događaja "Dan Mljekara" Begić se zahvalio predstavnicima vlasti na podršci koju su pružili tokom osnivanja i razvoja ove farme te najavio povećanje otkupne cijene mlijeka.

"Ljudi su najvažniji resurs i u tom smislu povećali smo otkupnu cijenu mlijeka našim kooperantima u ovoj godini čime nastojimo da dodatno poboljšamo odnos sa njima", kazao je on.


Tagovi

Poticaji Poljoprivrednici Šemsudin Dedić Nermin Mandra Mirsad Zaimović Nedžmin Begić Mirsad Hadžić Mirnes Bajtarević


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.