Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ministar poljoprivrede
  • 13.01.2023. 10:30

Minić: Za podršku proizvodnji oko 60 posto agrarnog budžeta

Težište ulaganja oko 40 posto ukupnih sredstava su kapitalne investicije i dugoročna ulaganja u ruralni razvoj

Foto: MPŠVRS
  • 152
  • 9
  • 0

Oko 60 posto agrarnog budžeta u Republici Srpskoj, koji za ovu godinu iznosi 180 miliona KM, bit će usmjeren na podršku proizvodnji, a ostatak na kapitalne investicije i dugoročna ulaganja u ruralni razvoj. Rekao je ovo ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, Savo Minić, u intervjuu Srni. 

Očekivana vrijednost jesenje proizvodnje u sektoru voćarstva iznosi oko 200 miliona KM, za njega  će biti osmišljen model sistemske podrške razvoju jer je u stagnaciji posljednjih godina. Odobren je i novi kredit od 19 miliona eura za projekte zaštite od poplava u ovom bh. entitetu. 

"U okviru podrške tekućoj proizvodnji cilj nam je postići što veći obuhvat korisnika i što više malih i srednjih proizvođača uvesti u sistem podrške tako što ćemo maksimalno smanjiti nivoe dostignutog obima proizvodnje za ostvarivanje prava na podršku", naglasio je Minić.

Izmijenjeni uslovi

Kao primjer je naveo smanjivanje uslova za premiju na ovce sa 100 grla na 50, premije za junice sa tri na dvije u ravničarskom i jednu u brdsko-planinskom, za krmače sa 10 na pet, te sa 1,5 hektara pšenice na hektar. Ministar je najavio i mogućnost korigiranja gornjih limita kako bi se stimulirali i oni koji se poljoprivredom bave kao biznisom i osigurao i njihov opstanak na tržištu.

S konsultacija ministra s poljoprivrednim proizvođačima

"To za naše potrošače znači redovnu snabdjevenost osnovnim životnim namirnicama. Uvest ćemo i mjeru podrške po grlu, i to i za one proizvođače koji prerađuju mlijeko na gazdinstvu, proizvode sir i koji nisu u sistemu otkupa, jer dosad nisu bili obuhvaćeni poticajnim mjerama", rekao je Minić.

Prema njegovim riječima, težište ulaganja oko 40 posto ukupnih sredstava su kapitalne investicije i dugoročna ulaganja u ruralni razvoj. Namjera je, kako je naveo, povećati iznos sufinansiranja kapitalnih investicija posebno za brdsko-planinska područja, za mlade na selu, te uvrstiti sve vrste investicija koje mogu doprinijeti većoj efektivnosti proizvodnje. 

Uvoz mlijeka i mliječnih prerađevina u BiH premašio 220 miliona KM

"Pored postojećih mjera ruralnog razvoja namjeravamo ove godine donijeti i nekoliko novih mjera podrške koje će imati za cilj unapređenje tržišne infrastrukture, samozapošljavanja, razvoja poduzetništva, razvoja ruralnog turizma i drugo", naveo je Minić.

Dodatno će biti povećana izdvajanja za mjere sufinansiranja premije osiguranja, kao i za podršku proizvodnji domaćeg sjemena, a bit će podržane i sve investicije i istraživanja koja idu u pravcu primjene novih tehnologija, digitalnih alata, automatizacije radnih procesa i slično kako bi se odgovorilo na nedostatak radne snage.

Podrška voćarstvu

Kada je riječ o voćarstvu i vinogradarstvu, ukupni procijenjeni obim jesenje proizvodnje iznosi oko 331.000 tona na 15.000 hektara (oko 1.500 gazdinstava), a da je očekivana vrijednost proizvodnje oko 200 miliona KM.

U narednom periodu, osim redovnih mjera podrške koje će zbog povećanja budžeta biti značajno veće, osmisliti će i model sistemske podrške razvoju sektora koje je u stagnaciji posljednjih godina.

"U tom smislu, očekujemo doprinos naših naučnih, savjetodavnih i stručnih institucija, kao i organizacija proizvođača”, istakao je Minić.


Tagovi

Poljoprivreda Agrarni budžet Savo Minić Poljoprivrednici Podrška proizvodnji Poticaji


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.