Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ministar poljoprivrede
  • 29.12.2022. 16:30

Minić: Povećat ćemo broj korisnika poticajnih sredstava

Nakon sastanka s predstavnicima proizvođača, resorni ministar je naveo kako je saslušao želje, potrebe i prijedloge poljoprivrednika

Foto: MPŠVRS
  • 101
  • 10
  • 0

Ministar poljoprivrede Republike Srpske, Savo Minić započeo je danas konsultacije sa predstavnicima udruženja poljoprivrednih proizvođača o kreiranju agrarne politike za 2023. godinu.

Kako je rekao, poljoprivrednici u ovom bh. entitetu će u narednoj godini moći da računaju na poticaje do 180 miliona KM, te naglasio da je cilj proizvodnja maksimalne količine hrane sa oranica uz primjenu savremenih agrotehničkih mjera.

Više korisnika

Ministar Minić je, nakon sastanka s predstavnicima proizvođača, naveo kako je saslušao želje, potrebe i prijedloge poljoprivrednika kada je u pitanju pravilnik o raspodjeli sredstava za razvoj i promocija poljoprivrede u narednoj godini.

Uplaćeno više od 2 miliona KM premija poljoprivrednicima u RS

"Imamo podršku poljoprivrednih proizvođača i smanjit ćemo donje granice kako bismo uključili što veći broj korisnika. Očekujemo da ćemo kroz ovo povećati broj korisnika poticajnih sredstava iz budžeta Vlade za oko 5.000. To je aktivan odgovor na sve što se dešava na tržištu", poručio je Minić.

Rigorozna kontrola 

Kazao je i kako ozbiljno razmišlja da ne napravi prepreku u intenzivnom razvoju poljoprivredne proizvodnje kada su u pitanju kapitalne investicije te zatražio od svih poljoprivrednih proizvođača da ne zloupotrebljavaju poticaje u nabavci mehanizacije i slično.

"U tom smislu, obećavam rigoroznu kontrolu kako bismo usmjerili novac koji imamo na način da učinkovito odgovorimo na sve tržišne utjecaje, uvjete i potrebe. Teška vremena zahtijevaju veliku ozbiljnost, mjere i kontrolu", rekao je ministar.

Ocijenio je da će resorno ministarstvo biti partner poljoprivrednim proizvođačima u smislu rada na organiziranoj kupovini njihovih proizvoda za industrijsku preradu, odnosno sigurnosti u proizvodnji. Sljedeće godine, kako je dodao, naglasak će biti na energetici i hrani. "Moramo proizvoditi maksimalnu količinu hrane sa naših parcela i obrađenih površina uz primjenu savremenih agrotehničkih mjera i poticaja", naveo je Minić.

Izrazio je nadu da u ovom planu neće biti pretjeranog uvoza iz Evrope, već da će se koristiti domaći proizvodi.


Tagovi

Ministar poljoprivrede Savo Minić Poticaji Agrarni budžet Sastanak Poljoprivrednici


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

49


Glasova: 21

Da 42,9%

Glasova: 21

Ne 42,9%

Glasova: 7

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 14,3%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]