Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izmjene zakona o poljoprivredi
  • 01.02.2017. 10:00

Milionske štete zbog bespravne sječe šuma

Federalni ministar poljoprivrede Šemsudin Dedić održao je sastanak s ministrima kantonalnih ministarstava za poljoprivredu.

Foto: fmpvs.gov.ba
  • 998
  • 117
  • 0

Dopuna Zakona o novčanim podrškama poljoprivredi i ruralnom razvoju, Zakona o poljoprivrednom zemljištu i Zakona o poljoprivredi, teme su sastanka kojeg je federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić održao sa ministrima i predstavnicima resornih kantonalnih ministarstava za poljoprivredu.

Izmjene i dopune navedenih zakona imaju za cilj stvaranje boljeg poslovnog ambijenta i povećanje konkurentnosti domaće poljoprivrede, zatim bolje iskorištavanje poljoprivrednog zemljišta, te usklađivanje federalnih zakona sa standardima EU.

Zaštita šuma

Na sastanku je također razmatrano donošenje Zakona o šumama, kao i donošenje izmjena i dopuna Zakona o vodama. Novim federalnim Zakonom o šumama bit će uveden red u ovu oblast u smislu zaustavljanja bespravne sječe šume i zauzimanja državnog šumskog zemljišta zbog čega Federacija BiH trpi milionske štete. Zakon će omogućiti sprječavanje biljnih bolesti koje ugrožavaju šume, sprječavanje ilegalnih radnji u šumama, veću finalizaciju drvnih sortimenata i otvaranje novih radnih mjesta, unaprijediti rad šumarske inspekcije, obezbijediti veći priliv sredstava u Budžet FBiH po osnovu korištenja šumskog zemljišta, kao i veća prava jedinicama lokalne samouprave.

Razgovarano je i o pripremi federalnog Programa "Transfer za poljoprivredu", te o kantonalnim programima podrški za poljoprivredu u 2017. godini s ciljem efikasnije realizacije poticajnih sredstava u poljoprivredi. Ministar Dedić pozvao je predstavnike kantonalnih ministarstava da se angažuju u pozivanju poljoprivrednika da ažuriraju svoje podatke u Registru poljoprivrednih gazdinstava i klijenata do 31. marta, kako bi mogli uspješno provesti novi softver za plaćanja u poljoprivredi i ruralnom razvoju te omogućiti nesmetano apliciranje na poticaje.

U poljoprivredi 30,31% domaćinstava

Inače, uvođenje ovog softverskog rješenja početak je informatizacije sistema obrade novčanih poticaja u poljoprivredi u FBiH. Ministar Dedić je danas podsjetio na planove promocije Farmer portala koji treba poslužit poljoprivrednicima kao koristan instrument preko kojeg će imati uvid u stanje svog imanja i status tekućih zahtjeva za poticaje.

Poljoprivredni sektor od velike je važnosti za Federaciju BiH i u ovaj sektor se mora što više ulagati, jer prema preliminarnim rezultatima popisa iz 2013. godine u Federaciji BiH, poljoprivredom se bavi 30,31% od ukupnog broja domaćinstava u Federaciji BiH.

"Zajedničko djelovanje i bolja koordinacija svih nivoa vlasti bit će prioritet u našem radu u narednom periodu, a donošenje navedenih zakonskih rješenja je bitno za brži ekonomski razvoj, te efikasnije i održivo upravljanje prirodnim resursima", poručio je ministar Dedić.

Isplata poticaja na proljeće

Kako je istaknuo ministar Dedić, poljoprivrednim proizvođačima u Federaciji BiH isplaćeno je lani 13,6 miliona KM poticaja. Osim toga oko dva miliona KM isplaćeno je za programe veterinarstva. Naglasio je da u 2017. godini u Ministarstvu očekuju da dobiju podršku kako bi redovnost isplate poticaja bila na vrijeme sjetve, odnosno na proljeće.

Dodatno, u skladu sa zaključcima sastanka održanog u prostorijama Vlade FBiH, pozvana su resorna kantonalna ministarstva da elektronskim putem na email: kabinet@fmpvs.gov.ba, najkasnije do petka, 03.02.2017.g. dostave dodatne sugestije i komentare na tekst prijedloga Pravilnika o načinu i uslovima ostvarivanja novčane podrške po modelu poticaja proizvodnji u koji su već ugrađeni prethodni prijedlozi zainteresirane javnosti.

Pravilnik može pogledati u dokumentu ispod teksta.

Foto: fmpvs.gov.ba


Dokumenti


Tagovi

Federalno ministarstvo Šemsudin Deduić Kantonalna ministarstva Zakon o poljoprivredi Šuma Voda


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#telad i umiljati pas