Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Elementarna nepogoda
  • 27.07.2017. 20:00

Milionske štete od suše, traži se pomoć od države!

Samo na voćnjacima u opštini Gradiška šteta je 16 miliona KM što od mraza, što od visokih temperatura i suša. Poljoprivrednici traže pomoć od države.

Foto: jovanmandic/bigstockphoto.com
  • 565
  • 51
  • 0

Samo na voćnjacima u opštini Gradiška šteta je 16 miliona KM što od mraza, što od visokih temperatura i suša. Istakao je ovo juče za nezavisne.com Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS, a zbog svega lošeg što ih je snašlo voćari će, kako kaže, naredne sedmice Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS uputiti zahtjev za proglašenje elementarne nepogode.

"Nemamo više ni kvaliteta preostalog voća, a šteta je daleko veća nego lani kada su se bili stekli uslovi za proglašenje elementarne nepogode", naglasio je Dojčinović. Prema njegovim riječima, ove godine zbog velikih suša i proljetnih mrazeva šteta je između 80 i 100 odsto.

Bez pomoći države neće moći dalje

"Dobili smo izvještaje od svih lokalnih zajednica, čekamo još jedan i iduće sedmice ćemo tražiti sastanak sa ministrom da se proglasi stanje elementarne nepogode. Voćarska proizvodnja je upitna i bez pomoći države nećemo moći nastaviti", rekao je Dojčinović. Dodao je da je 50 odsto voćara u RS pretrpjelo stoodstotnu štetu, a najviše je stradala kruška, te da ono šljiva što je preostalo više nema nikakav kvalitet, baš kao ni jabuke koje će biti sitne.

Prošle godine imali smo malu pomoć Ministarstva, i sada očekujemo da nam se nadoknadi dio štete, dodao je Dojčinović.

Od pet dunuma u malinjaku Dragomira Pavlovića iz Teslića, tri su se posušila usred berbe, dok mu je šteta u šljiviku devedesetodstotna. "Na opstalim malinjacima je rod bio 50, pa i 60 odsto manji od očekivanog, a otkupne cijene još ne znamo, iako su sve prognoze da će to biti daleko ispod cijene. Predao sam četiri tone pa sad čekamo", rekao je Pavlović.

Mraz i suša utjecali i na ratarske kulture, povrće...

Iz resornog ministarstva poručili su da će se o ovom problemu izjasniti kad dobiju zahtjev od proizvođača te da za Vladu pripremaju preliminarnu informaciju o uticaju vremenskih neprilika na kvalitet proizvodnje. Ni kod poljoprivrednika šteta nije ništa manja, a i oni najvjerovatnije planiraju tražiti proglašenje elementarne nepogode.

Na četiri hektara kukuruza na domaćinstvu Draška Banjca iz Gradiške šteta je devedesetodstotna. "Kiša je zakasnila, i u 80 odsto Lijevča neće biti nikakvog prinosa. Od kukuruza nije ostalo ništa, proizvodnja kupusa je prepolovljena jer se u prvih mjesec dana nije mogao održati, tako da će na jesen biti skup, a i prinos krompira je smanjen", rekao je Banjac i dodao da će se i poljoprivrednici sastati kako bi razmotrili situaciju. A situacija je, kako kaže, sazrela za proglašenje nepogode jer ovo je najteža godina u posljednjih 10 godina.

Foto: jovanmandic/bigstockphoto.com


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

Mraz Suša Elementarna nepogoda Voćari Šteta Kukuruz Kruške Šljive


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

21

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 12

Katastrofu, propast ćemo! 57,1%

Glasova: 6

Prosperitet, bit će nam bolje 28,6%

Glasova: 1

Sve će biti isto 4,8%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 9,5%

Pregled ankete

Pregled ankete