Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prodaja zemljišta
  • 16.11.2017. 19:00

Mile Mirković: Agrosemberiju rasprodaju za bagatelu

Direktor PZS "Agrosemberija" je istakao da je Poslovni zadružni savez, kao oblik organizovanja, neophodan poljoprivrednim proizvođačima i farmerima u Semberiji.

Foto: Pixabay/braetschit
  • 185
  • 8
  • 0

Imovina Poslovnog zadružnog saveza "Agrosemberija" u Amajlijama prodana je na licitaciji za 68.000 KM. Prije toga, u oktobru prodata je i imovina u Glavičicama, Velikoj Obarskoj i Gornjem Dragaljevcu za 229.000 KM.

Njivu u Amajlijama, površine oko 6.965 metara kvadratnih, za 8.000 KM kupio je Savo Dikić iz Amajlija, dok je drugu parcelu, sa poslovnim objektima, ukupne povrišine oko 28.000 kvadratnih metara, kupio Jovica Stevanović, također iz Amajlija za 60.000 KM. Pavlović banka, kao hipotekarni povjerilac prvog reda za tu nekretninu ponudila je 55.025 KM, piše capital.ba.

Nije bilo zainteresiranih kupaca za imovinu u Velinom Selu, ukupne površine oko 19.394 metara kvadratnih, sa poslovnim zgradama, ukupno procijenjenu na 114.997 KM, a koja je ponuđena za 38.000 KM.

Mimo svakog rezona

Direktor PZS "Agrosemberija" Mile Mirković ostao je pri ranije datim izjavama, da je ovakva prodaja zadružne imovine "mimo svakog rezona i mimo svake pameti, jer se nekretnine velike tržišne vrijednosti prodaju za bagatelu".

"Zadružna imovina se prodaje za jednu trećinu procijenjene vrijednosti. Nama nije svojevremeno omogućeno da tu imovinu uknjižimo kao svoje vlasništvo, te da mi raspolažemo tim nekretninama. Mi bismo u tom slučaju imovinu prodali po tržišnim uslovima i izmirili bismo svoje povjerioce. Nekome je, vjerovatno, u interesu da se ova imovina raskrčmi za bagatelu", kaže Mirković, ističući da iščekuje rješenje bijeljinskog suda o prodaji ove imovine, nakon čega će uputiti žalbu sudu na rješenje o prodaji.

Mile Mirković: Agrosemberija je potrebna farmerima

Mirković je rekao da jedan broj nekretnina u sklopu pominjanih lokacija nije ni bio predmet vještačenja, niti je bio predmet prodaje.

"Pravosudne institucije treba da riješe pitanje kupljenog zemljišta i nekretnina, kao i zemljišta koje nije obuhvaćeno vještačenjem. Vjerujem da će se još neko u vlasti osvrnuti na status zadružne imovine, te da će nam omogućiti da mi raspolažemo zadružnom imovinom", kazao je Mirković.

On je istakao da je Poslovni zadružni savez, kao oblik organizovanja, neophodan poljoprivrednim proizvođačima i farmerima u Semberiji. Kazao je da se obraćao svim nadležnim institucijama u RS, među njima i Ministarstvu poljoprivrede, sa zahtjevom da se obustavi prodaja zadružne imovine, sve dok se ne riješi njen status i dok se ne upiše ta imovina.

Račun blokiran, "Agrosemberija" pred gašenjem

PZS "Agrosemberija" je podnio i zahtjev za nadoknadu štete od 2,5 miliona KM, računajući nastalu štetu u proteklih pet godina koju je resorno ministarstvo prouzrokovalo "Agrosemberiji", zbog čega je žiro - račun ovog saveza već četvrtu godinu blokiran i "Agrosemberija" se, praktično, nalazi pred gašenjem.

Mirković kaže da resorno ministarstvo nije reagovalo i nije odgovorilo na njihov pismeni zahtjev. Niko ni od drugih nadležnih državnih organa nije se oglasio na žalbe "Agrosemberije", jer bi u tom slučaju krenule tužbe i žalbe prema međunarodnim sudovima.

Foto: Pixabay/braetschit


Tagovi

Mile Mirković Agrosemberija Prodaja zemljišta Licitacija Bijeljina Semberija


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete