Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žene u poljoprivredi
  • 07.02.2019. 10:30
  • Sarajevsko-romanijska regija, Republika Srpska, Sokolac

Milanka Tošić: Sakupljanje šumskih plodova donosi nam prihode i prilike

Milanka Tošić, majka dvoje odrasle djece i kooperantica lokalne kompanije "Bilje i ljekobilje" je posljednjih godina običaj skupljanja plodova u obližnjim šumama Romanije učinila je izvorom dodatnih primanja koje joj omogućavaju prilike za nova ulaganja.

Foto: Bigstockphoto/petruninsphotos/Farma BiH
  • 260
  • 29
  • 0

Milanka Tošić iz sela Žljebovi, nadomak Sokolca u romanijskoj regiji, jedna je od preko stotinu kooperantica koje rade na prikupljanju šumskih plodva i gljiva, u saradnji sa lokalnom kompanijom "Bilje i ljekobilje" Sokolac. 

Ova majka dvoje odrasle djece je posljednjih godina običaj skupljanja plodova u obližnjim šumama Romanije učinila je izvorom dodatnih primanja koje joj omogućavaju prilike za nova ulaganja, piše Farma BiH.

Prikupljanje šumskih plodova traži znanje i strpljenje

"Imamo svoj plastenik u kojem osiguravamo voće i povrće za vlastite potrebe, također imamo sadnice malina, koje su nakon nekoliko godina iznenada rodile, bez da smo puno nade polagali u njih. S druge strane, prikupljanje plodova šume je posao koji je nešto drugačiji od svega drugog u poljoprivredi. Za to je potrebno znanje, strpljenje i spremnost da pronađete prava mjesta", pojašnjava Milanka.

Zimski period Milanka koristi za planiranje novih projekata i inicijativa. "U proljeće dolazi smrčak i reduša. Može se sakupiti i po pet kilograma na dan, a otkupna cijena jednog kilograma sirovog smrčka je 25 maraka. U prirodi ga ima dosta, praktično mi skupljamo u krugu od pet kilometara, ukoliko prepoznajete lokacije i steknete neko iskustvo kroz rad sa nekim ko je već sakupljao. Isto vrijedi i za različite ljekovite biljke, te smrekove bobice, pa tako svaki trenutak od ranog proljeća do kasne jeseni plodova ima uvijek nešto za ubrati na Romaniji", otkriva Milanka. 

Milanka Tošić: Saradnja nudi puno mogućnosti 

Ova vrijedna žena, kao i ostale kooperantice, radi sa kompanijom 'Bilje i ljekobilje' sa Sokoca, koje je dobilo podršku od USAID/Sweden FARMA II projekta za uključivanje žena u poljoprivredne procese, edukaciju i nabavku opreme. 

"Sada se plodovi koji se prikupe mogu dalje prerađivati, naprimjer u eterična ulja kroz destileriju. Također, kompanija ima sušaru i hladnjače, što olakšava primanje robe, pripremu i skladištenje. Kroz ovaku saradnju mi imamo šansu za redovne prihode, sigurnog kupca, ali i priliku da kroz dalju edukaciju saznamo više, proširimo posao i same pokrenemo različite inicijative u poljoprivredi", zaključuje Tošić.


Tagovi

Žene u poljoprivredi Sakupljanje plodova Milanka Tošić Kooperacija Bilje i ljekobilje Romanija Smrčak Reduša Cijena


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

61


Glasova: 27

Da 44,3%

Glasova: 24

Ne 39,3%

Glasova: 10

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 16,4%

Pregled ankete

Pregled ankete