• Inicijativa
  • 04.06.2020. 16:30

Mi to možemo: Krizu prebroditi djelovanjem javno-privatnog partnerstva u tri ključne grane

Ideja jeste, stoji u saopćenju Vlade FBiH, prebroditi krizu izazvanu pandemijom koronavirusa i postići viši nivo samoodrživosti bh. ekonomije.

Foto: Vedran Stapić
  • 55
  • 5
  • 0

Članovi Koordinacionog odbora za stablizaciju privrede i sanaciju negativnih posljedica pandemije u FBiH kojeg čine federalni ministri Jelka Milićević, Edita Đapo, Amir Zukić i Šemsudin Dedić danas su, u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu, održali sastanak s predstavnicima strateške inicijative za samoodrživost domaće proizvodnje i jačanje bh. ekonomije "Mi to možemo".

Ideja jeste, stoji u saopćenju Vlade FBiH, prebroditi krizu izazvanu pandemijom koronavirusa i postići viši nivo samoodrživosti bh. ekonomije. Prema autorima inicijative, do toga je moguće doći samo djelovanjem javno-privatnog partnerstva u tri ključne industrijske grane - kroz razvoj i ulaganje u poljoprivredni i prehrambeni sektor, sektor farmaceutskih proizvoda, te energetski i sektor obnovljivih izvora energije. 

EK predlaže: 50% manje pesticida, 20% đubriva, ali i poticaji za eko proizvodnju?

Ovu inicijativu, u obliku akcionog plana i strateških smjernica za prevazilaženje ekonomske krize, pripremili su domaći stručnjaci iz različitih oblasti, a danas prezentirali predsjednik Uprave BBI banke i vođa projekta Amer Bukvić, predsjednici uprava AS Holdinga Rusmir Hrvić i Sparkasse banke Sanel Kusturica, te direktor Bosnalijeka Nedim Uzunović.

Članovi Koordinacionog odbora za stablizaciju privrede i sanaciju negativnih posljedica pandemije u FBiH pozdravili su inicijativu i naglasili da, na ovaj način, zajedničkim utvrđivanjem prioriteta može biti stabilizirana i popravljena novonastala situacija. Naglašeno je da će predložene mjere biti razmatrane i ugrađene u kratkoročne i dugoročne planove i programe ekonomske stabilizacije i oporavka FBiH. Informirali su goste i o planiranim aktivnostima za oporavak ekonomije kroz Reformsku agendu 2.

Istaknuto je da je ovakav dijalog javnog i privatnog sektora najbolji pokazatelj reflektiranja mjera koje poduzima Federalna vlada s ciljem saniranja posljedica pandemije. Dijalog će biti nastavljen i s drugim partnerima kako bi bile razmotrene sve inicijative za oporavak ekonomije.   


Tagovi

Inicijativa Ekonomski oporavak Javno privatno partnerstvo Pandemija Mi to možemo Poljoprivreda Prehrambeni sektor


Autorica

Maja Celing Celić

Maja je hobi vrtlarica s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.