Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Festival rakije
  • 07.10.2021. 16:00

Međunarodni festival "Rakija i rakijaši" 23. oktobra - dolazi cijeli region

Tradicionalno, najviše je destilata šljivovice, zatim dunje i kajsije. Svoje uzorke poslali su proizvođači iz zemalja regiona, ali i iz Grčke i Slovačke.

Foto: Depositphotos/grobertohunger
  • 135
  • 14
  • 0

Gotovo 500 hobi proizvođača rakije nadmetaće se 23. oktobra na četvrtom Međunarodnom festivalu rakije "Rakija i rakijaši". Na adresu festivala stiglo je nešto više od 1.300 uzoraka iz cijelog regiona, a prestižne nagrade ponijeće najbolja hobi destilerija, šampion festivala, pobjednici po kategorijama. Tu su i specijalna priznanja za ostale učesnike.

Svoje uzorke poslali su proizvođači Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Slovenije, Hrvatske, Mađarske, Rumunije, Bugarske, Crne Gore, Grčke i Slovačke. Tradicionalno, najviše je destilata šljivovice, ove godine oko 400 uzoraka, zatim dunje i kajsije. Čak 17 dana osmočlani žiri ocjenjivaće kvalitet pristiglih rakija u 25 kategorija.

"Na primjer, šljivovica se ove godine nalazi u pet kategorija. Prvo svijetle i tamne, zatim svaka od njih od nula do tri godine starosti, od tri do sedam i više od sedam. Nije moguće porediti rakiju koja je stara jednu i devet godina. Dunju dijelimo na svijetle i tamne. Kajsijevače su u jednoj grupi jer su sve koje su stigle, bijele i do pet godina starosti", objašnjava predsjednik organizacionog odbora festivala Armin Tot.

Mlada rakija, vinjak i žena rakijaš

Od specifičnih kategorija izdvaja breskvu, višnju i trešnju, a proizvođači vinjaka takođe će se boriti za titulu najboljeg. Ocjenjivaće se i mlada rakija, odnosno ona koja je nastala u ovoj godini. A tu je, kao i na prethodnim festivalima, priznanje za najbolju ženu rakijaša, kao i za najkvalitetniji destilat iz inostranstva.

"Ocjenjuju se tri grupe stvari. Prva je da gledamo da li rakija ima neku manu. To znači da je zamućena, zagorila ili užegla. Ukoliko nije bezbjedna za upotrebu, diskvalifikuje se. Druga se odnosi na destilate vrhunskog kvaliteta, a treća je srednja grupa u kojoj se nalaze pića koja na listingu nisu ni najgora ni najbolja."

Šta je loza, a šta komovica... 5 stvari koje milenijalci moraju naučiti o rakiji prije pijenja

Da bi ušli u bilo koju kategoriju i zadovoljili osnovne kriterije, rakijaši moraju dobiti minimalnu ocijenu od 14,00 bodova. Maksimalna je 20,00, što na dosadašnjim takmičenjima nije dostignuto.

Zadatak predstojećeg događaja je i promocija i edukacija na polju same proizvodnje. Svake godine proizvođači imaju priliku da prisustvuju jednom predavanju, a ove je u planu iz oblasti fermentacije.

Kvalitet rakije sve bolji

Organizatori primjećuju da se iz godine u godinu mijenja sam kvalitet i to na bolje.

"Ovih dana ocjenjivali smo bezbojnu jabuku i ustanovili da se popravio kvalitet, to je 0,2 do 0,3 poena više u toj grupi u 2021., u odnosu na prethodne i to zaista predstavlja ozbiljan pomak. Ljudi počinju shvatati ono što je bitno u tehničko-tehnološkom postupku i da isto i primjenjuju", ukazuje sagovornik Agrokluba.

Napominje da je u vrijeme prvog festivala bilo 360 registrovanih destilerija, a da je do danas taj broj oko 800. Među nagradama koje će pobjednici odnijeti sa sobom su kazani, prohromska i drvena burad, mašine za mljevenje, a robni fond vrijedan je više od 10.000 eura.

Prometom rakije "na crno" na internet portalima krši se zakon i ugrožava brend

Inicijativa je zapravo krenula prije nekoliko godina u Facebook grupi Rakija i rakijaši (original) u kojoj se mogu pronaći sve informacije u vezi sa samim takmičenjem, ali dobiti i svi savjeti po pitanju proizvodnje tog čuvenog pića.

Četvrti Međunarodni festival rakije "Rakija i rakijaši" biće održan 23. oktobra na prostoru barutane u Pančevu, u susjednoj Srbiji, ukoliko epidemijske mjere to dozvole. Ako, zbog virusa korona, to ne bude bilo moguće, festival će biti održan kada situacija to dozvoli.


Tagovi

Međunarodni festival rakije "Rakija i rakijaši" Kvalitet rakije Armin Tot Takmičenje Destilati Kajsijevača Dunjevača


Autorica

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema spoznajama odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne znanosti ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korijenima svakog čovjeka na planetu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Ima li ista lakše prodat od peršuna !? 😁