Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Od jeseni
  • 21.02.2022. 16:30

Mediteranska poljoprivreda postaje prioritet u Trebinju

Studijski program bi trebao da zaživi od jeseni. Fakultet je licencu dobio još 2013. godine, ali tada nije bilo dovoljno zainteresiranih. No, situacija se promijenila, a lokalne vlasti smatraju kako je inicijativa opravdana

Foto: Depositphotos/Klanneke
  • 161
  • 53
  • 0

U Trebinju bi od sljedeće akademske godine trebalo da zaživi studijski program Agro-mediteranska proizvodnja Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Zahtjev za upis prve generacije studenata na ovaj program bit će upućen resornom ministarstvu.

U Trebinju bi od sljedeće akademske godine trebalo da zaživi studijski program Agro-mediteranska proizvodnja Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Zahtjev za upis prve generacije studenata na ovaj program bit će upućen resornom ministarstvu.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić očekuje veliku zainteresiranost studenata, a kako kaže u tom gradu u posljednje vrijeme uradilo se mnogo po pitanju poljoprivrede.

"Smatram da projekti koje smo realizirali idu u prilog tome da se otvori Poljoprivredni fakultet ovog smjera upravo u Trebinju. Važno je istaći da je od tridesetak vinarija u Republici Srpskoj, 25 u Trebinju", rekao je Ćurić za RTRS.

Puna podrška

Dodaje da će u promociji mediteranske poljoprivrede u Trebinju doprinijeti i studijski program Agro-mediteranska proizvodnja. Mnogo Trebinjaca je zainteresiramo da se bavi poljoprivredom, ističe gradonačelnik, dodavši kako je cilj da proizvedu kvalitetne proizvode. 

"To neće biti samo fakultet, nego institut jedan koji prati, da ljudi procijene šta mogu ovdje da proizvode, čime da se bave. Mi smo spremni da pružimo punu podršku i da sve to uvežemo za dobrobit svih, ne samo Trebinja, nego prije svega Hercegovine, a onda naravno i Republike Srpske", rekao je Ćurić. 

Stipendiranje studenata

Studijski program bi trebao da zaživi od jeseni. Fakultet je licencu dobio još 2013. godine, ali tada nije bilo dovoljno zainteresiranih. No, situacija se promijenila, a lokalne vlasti smatraju kako je inicijativa opravdana. 

"Petnaest studenata će dobiti mogućnost da dobije stipendiju u iznosu od 150 KM", rekao je gradonačelnik, dodavši kako je riječ o investiciji, te da će nastojati da prošire podršku. 
 

 


Tagovi

Mediteranska poljoprivreda Trebinje Poljoprivreda Mirko Ćurić Studenti Fakultet


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.