Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Inspektorat RS
  • 07.04.2023. 09:00

Mataruga za Agroklub otkrio: Koliko je poljoprivrednika zloupotrijebilo poticaje?

Iznos kontroliranih sredstava, u prvom mjesecu provjera, je nešto viši 7,29 miliona maraka, a riječ je o novčanoj podršci koja je bila namijenjena za različite svrhe

Foto: Depositphotos/firea
  • 370
  • 50
  • 0

Poljoprivredna inspekcija Republike Srpske je u proteklom mjesecu vršila pojačane provjere korištenja sredstava poticaja. Republički, gradski i opštinski poljoprivredni inspektori izvršili su 196 kontrola, u okviru kojih su provjerene 694 realizirane mjere podrške.

Iznos kontroliranih sredstava je nešto viši od 7,29 miliona maraka, a riječ je o novčanoj podršci koja je bila namijenjena za različite svrhe, kao što su višegodišnji zasadi, poljoprivredna mehanizacija, navodnjavanje, premije za mlijeko, premije za priplodne junice i drugo.

"Od ukupnog broja izvršenih kontrola samo tri su bile neuredne, te je inspekcijskim rješenjima naložen povrat poticajnih sredstava u iznosu od 13.580 KM i izdati prekršajni nalozi u vrijednosti od 3.000 KM", potvrdio je za Agroklub, Dragan Mataruga, glavni republički poljoprivredni inspektor.

Obuhvaćen period od tri godine

U zavisnosti od vrste i namjene poticaja, kako je naveo, kontrolom su obuhvaćena sredstva dodijeljena u proteklim godinama. "Na primjer, ukoliko je riječ o poticajima za nabavku poljoprivredne mehanizacije, korisnik ne može nabavljenu mehanizaciju otuđiti, prodati, u periodu od tri godine i dužan je inspektoru predočiti dokumentaciju o nabavci, kao i samu mehanizaciju na licu mjesta", pojasnio je Mataruga.

U skladu s tim, provjerom su obuhvaćeni poticaji iz 2020. godine kako bi se utvrdilo jesu li korisnici ispoštovali rok od tri godine, kao i sredstva iz 2021. i 2022. godine.

"Takođe, ukoliko je lice korisnik prava na premiju za uzgoj kvalitetno-priplodnih krmača i suprasnih nazimica, osnovno stado mora imati najmanje deset grla, a korisnik poticaja ne može grlo za koje ostvaruje poticaj otuđiti najmanje godinu dana", dodaje naš sagovonik, istakavši da kontrolom na licu mjesta, inspektori provjeravaju ispunjavaju li korisnici uslove kada je u pitanju broj grla, jesu li ispoštovali propisani vremenski rok i posjeduju li svu potrebnu dokumentaciju.

S obzirom na različite vrste podrške koje je obezbijedilo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, različiti su i uslovi za njihovo ostvarivanje, te inspekcija u svakom pojedinačnom slučaju kontroliše njihovu ispunjenost. Mataruga napominje da su korisnici poticaja dužni čuvati dokumentaciju na osnovu koje su ostvarili podršku najmanje tri godine od dana dobijanja sredstava. U okviru inspekcijske kontrole inspektor traži da mu se ona predoči, te konstatuje činjenično stanje.

Blokada dvije godine

Poljoprivrednici su dužni da namjenski koriste sredstva i druge oblike podrške, ali i da ih vrate ako su ostvarena na osnovu netačno navedenih podataka ili ako ih nenamjenski utroši, a u skladu s rješenjem nadležnog inspektora.

"U ovim slučajevima korisniku se s danom donošenja rješenja od nadležnog inspektora, dodjelom pasivnog statusa do daljnjeg, blokiraju sva prava na poticajna sredstva, a najkraće do isteka dvije godine, računajući od dana vraćanja sredstava, zajedno sa zateznom kamatom", istakao je glavni republički poljoprivredni inspektor, dodavši kako im je cilj da svojim aktivnostima obezbijede snažnu podršku domaćoj poljoprivrednoj proizvodnji i čestitim proizvođačima koji ulažu velike napore na unapređenju i povećanju proizvodnje.

Poljoprivredna inspekcija će, potvrdio nam je, i dalje nastaviti s redovnim kontrolama i na terenu će poduzimati sve zakonom propisane mjere u cilju sprečavanja zloupotreba.


Tagovi

Poljoprivrednici Poticaji Kontrole Inspektori Dragan Mataruga


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

61


Glasova: 27

Da 44,3%

Glasova: 24

Ne 39,3%

Glasova: 10

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 16,4%

Pregled ankete

Pregled ankete