Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sedam jedinki
  • 28.11.2023. 16:30
  • Trebinjska regija, Republika Srpska, Nevesinje

Masovno uginuće divljih svinja u Nevesinju: Sve pozitivne na virus afričke kuge!

U krugu od 50 metara, pronađeno je sedam jedinki uginulih divljih svinja, kod kojih je nakon izvršene analize potvrđeno prisustvo virusa.

Foto: Depositphotos/xtrekx (ilustracija)
  • 320
  • 89
  • 0

Iako se već stekao utisak da je virus afričke kuge zaobišao populacije divljih svinja u lovištima Republike Srpske, posljednji slučaj u Nevesinju je na žalost objelodanio neumoljive prognoze veterinarske struke.

Naime, u sportsko-rekreativnom lovištu "Nevesinje", na području planine Bjelasnica, u krugu od 50 metara, pronađeno je sedam jedinki uginulih divljih svinja, kod kojih je nakon izvršene analize potvrđeno prisustvo virusa afričke kuge svinja, saopćio je Lovački savez RS.

Koordiniranom akcijom nadležnih veterinarskih službi, Saveza i Lovačkog udruženja "Srndać", na licu mjesta je izvršeno neškodljivo uklanjanje tijela uginulih divljih svinja, a šire područje isključeno iz redovnih lovnih aktivnosti.

Pogledajte kako je krdo divljih svinja uletjelo u selo kod Gračanice

S obzirom na činjenicu da je ovaj događaj potvrda prognoza veterinarskog sektora prema kojima se vidljive posljedice od afričke kuge svinja na terenu uočavaju u periodu pet do šest mjeseci od ulaska virusa u populaciju divljih svinja, Savez je pozvao korisnike lovišta na povećan oprez prilikom izvođenja lovnih aktivnosti, te na obavezno uzorkovanje svih odstrijeljenih jedinki. Istovremeno, apeluju na dosljedno sprovođenje propisanih biosigurnosnih mjera.


Tagovi

Divlje svinje Afrička svinjska kuga Nevesinje Lovački savez RS Lovačko udruženje Srndać


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nevjerovatan gest Milave dok je ručala sa prijateljicama zapalio internet. Prvo je pomela svu silažu sa svoje desne strane, pa je onda napala lijevu gomilu.