Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Povratak na selo
  • 04.11.2018. 16:30

Marko Škero se sa 22 godine vratio na djedovinu i sada je jedini stavnovnik trebinjskog Desina Sela

Marko Škero trenutno ima 15 krava, a planira da taj fond poveća na četrdeset grla. S obzirom na to da će mu biti potrebna pomoć, već je počeo s gradnjom apartmana za čobane.

Foto: Bigstockphoto/Nosnibor137
  • 429
  • 80
  • 0

Trend napuštanja i izumiranja sela nije problem samo Bosne i Hercegovine nego globalni problem. Napuštene i prazne seoske kuće, neobrani voćnjaci, zapuštena zemlja čest su prizor na našim prostorima. Upravo zato raduje primjer povratka mlade osobe na svoju djedovinu. 

Marko Škero, 27-godišnji mladić gradski je život zamijenio životom na selu. Već pet godina jedini je stanovnik Desina sela, u blizini Trebinja.

Marko Škero napravio mini farmu

Okružen hercegovačkim brdima i prirodom, u selu udaljenom deset kilometara od Trebinja, svoj mir s 22 godine našao je Marko Škero. Ostavivši svoj posao, brzinu života u gradu, ovaj vrijedni mladić prije pet godina došao je na djedovo imanje i tu odlučio da živi. Napravio je mini farmu, uredio dom, te tako postao jedini stanovnik ovog napuštenog sela, navodi N1.

"Radio sam u gradu, u jedndoj privatnoj firmi četiri ipo godine, u proizvodnji namještaja, onda sam odlučio da probam da odem u inostranstvo. Otišao sam u Švedsku, bio sam mjesec dana, međutim nije mi se svidjelo tamo. Vratio sam se, došao na selo, i došao na ideju da bih mogao da krenem s nekom farmom. Počeli smo graditi štalu, pomogli su mi roditelji, podržali su me, tako da smo stigli do ovoga", podsjetio se Marko.

Gradi apartman za čobane

Trenutno ima 15 krava, a planira da taj fond poveća na četrdeset grla. S obzirom na to da će mu biti potrebna pomoć, već je počeo s gradnjom apartmana za čobane.

Marko se bavi proizvodnjom i prodajom sira, ali i prodajom drva iako ne intenzivno kao u ranijem periodu. Zbog ljubavi prema selu i poljoprivredi ništa mu, kaže, ne pada teško, niti rano ustajanje i obaveze, niti činjenica da je sam u cijelom selu. Neugodnih situacija nije imao.

"Uvijek sam volio selo, i kad sam išao u školu svaki raspust i vikend provodio sam na selu. Ujutro kad ustanem odmah idem u štalu, da se namire obaveze, da se počisti štala, da se krave puste na ispašu, i onda uvijek ima posla oko kuće oko imanja, ode se uveče i do grada. Ima se vremena i za to", ispričao je.

Selo broji tri kuće, no zainteresovanih za povratak osim Marka zasad nema.

Da vlast pomogne, vratili bi se i mladi 

"Naravno da bi došli kad bi se lokalne vlasti više pobrinule za to. Vratili bi se da im pomognu da obnove kuće, štale , u tom slučaju bi bilo zainteresovanih da se vrate", mišljenja je.

Na selu se, kaže, može dobro živjeti, a onaj ko hoće da radi može da zaradi i više nego u gradu. Recept za uspjeh su stalno unapređivanje imanja i svodnevni rad, poručuje Marko, s dubokom vjerom u ostvarenje svog cilja, a to je otvaranje mljekare i sirane, gdje bi se po tradicionalnoj recepturi proizvodio čuveni trebinjski sir, a potom certifikovan kao organski proizvod izvozio i van Bosne i Hercegovine.


Tagovi

Povratak na selo Marko Škero Desino Selo Trebinjski sir


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#Zelena je boja rasta, prirode i novca. Također, smirujuća boja, koja odgovara našim osjetilima.

To je također i boja povezana sa zavišću, dobrom srećom, velikodušnoću i plodnošću. Tradicionalna je boja mira, harmonije i dobre energije.