Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Azerbejdžan i BiH
  • 20.04.2017. 16:00

Maline, pa i zalihe, izvest će se u Azerbejdžan?

Sa savjetnikom Diplomatske misije Republike Azerbejdžan u BiH, razmatrane su i mogućnosti poticanja otkupa krompira u FBiH, budući da je za fabriku Srebreničanka godišnje potrebno 15.000 tona krompira.

Foto: fmpvs.gov.ba
  • 2.250
  • 168
  • 0

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić sastao se sa Elnurom A. Guliyevom, savjetnikom Diplomatske misije Republike Azerbejdžan u BiH.

Teme sastanka bile su unapređenje ekonomske saradnje te mogućnosti novih investicija Azerbejdžana u poljoprivredni sektor.

Gulyev je podsjetio da je Azerbejdžan uložio značajna sredstva u fabriku za proizvodnju pomfrita Srebreničanka, u kojoj radi 35 osoba. Naveo je i da je do sada uloženo 10 miliona eura u tvornicu za preradu voća i povrća u Doboju, a ukupni iznos ove investicije je 40 miliona eura. Planirano je da u ovoj tvornici posao dobije 300 radnika.

Na današnjem sastanku je razgovarano i o izvozu malina u Azerbejdžan, pogotovo zaliha koje se trenutno nalaze u hladnjačama u FBiH. Razmatrane su i mogućnosti poticanja otkupa krompira u FBiH, budući da je za fabriku Srebreničanka godišnje potrebno 15.000 tona krompira. Također, prezentirani su i drugi projekti ulaganja u poljoprivredni sektor.

Ministar Dedić je naglasio da su dosadašnje investicije Azerbejdžana od velikog značaja za domaći poljoprivredni sektor te je izrazio nadu da će sličnih investicija biti i više u budućnosti, navodi se na stranici Ministarstva.

Foto: fmpvs.gov.ba


Povezana biljna vrsta

Krompir

Krompir

Sinonim: - | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krompir je višegodišnja zeljasta biljka. Potječe iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i prije 8 000 godina. U Europu su ga donijeli španski istraživači u 16. stoljeću i... Više [+]

Tagovi

Azerbejdžan Maline Izvor Krompir Otkup


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]