Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rast izvoza
  • 27.05.2016. 18:00

Maline i perad glavni izvozni aduti BiH

Samo u posljednje tri godine proizvodnja maline je porasla za 255 posto s proizvodnjom većom od 10 tona!

Foto: danielbayer
  • 1.637
  • 289
  • 0

U dosta teškoj situaciji zbog nekonkurentnosti na tržištu, zabrane izvoza i loše zaštite domaćih proizvoda pojedine poljoprivredne proizvodnje gube svoju bitku na tržištu, a poljoprivrednici bukvalno preživljavaju iz dana u dan.

Vodeća animalna proizvodnja

Tako da izgleda i u poljoprivredi važi dobro poznata fraza "dok nekom ne smrkne, drugom ne svane". Iako neke proizvodnje bilježe konstantan deficit i nikakav rast izvoza, pojedine poljoprivredne proizvodnje uveliko bilježe rast i proizvodnje i izvoza.

Sagledavanjem stanja poljoprivrede u BiH i podacima o uvozu i izvozu poljoprivrednih proizvoda kako animalnih tako i biljnih jasno se izdvajaju dvije preopoznatljive proizvodnje. Peradarstvo bilježi konstantan rast prerađivačkih kapaciteta, dok voćarstvo zahvaljujući uzgoju jagodičastog voća, posebno maline, obara sve izvozne rastuće kvote i zarade.

Otvaraju se izvozna vrata

Iako još uvijek meso i prerađevine peradi nemaju dozvolu za izvoz na EU tržište, ova grana stočarstva u BiH bilježi konstantan rast proizvodnje i povećanje proizvodnih kapaciteta. Mnogi farmeri su uvidjeli mogućnost zarade podizanjem peradarskih farmi koje poslije posluju u kooperantskom odnosu sa ovlaštenim klaonicama koje od njih otkupljuju utovljene brojlere.

Ohrabrujući i za pohvalu su podaci koji govore o vanjskotrgovinskom bilansu u sektoru peradarstva koji je kontinuirano nekoliko godina unazad pozitivan. Također pokrivenost uvoza i izvoza za prošlu godinu iznosi 138% i najveći je u posljednjih 5 godina. Razvrstano po sektoru proizvodnje pored žive peradi i mesa pozitivan bilans bilježi proizvodnja konzumnih jaja i prerađevine od mesa peradi.

Prevedeno u novčana sredstva ključna izvozna tržišta za BiH su Srbija, Kosovo i Makedonija sa preko 12,4 miliona KM izvozne vrijednosti. Da će i u budućnosti ovaj sektor proizvodnje biti zanimljiv poljoprivrednicima pokazuju otvorena izvozna vrata za arapske zemlje i tržište Kuvajta, UAE-a i Katara jer je svakako najbitnije osigurano tržište i plasman.

Svakako mnogo veće izvozne sume će BiH ostvarivati dozvolom za izvoz na tržište EU što se uveliko očekuje. Time bi se stvorila potreba za novim podignutim farmama i proširenjem prerađivačke industrije.

Maline obaraju izvozne rekorde

Iako proizvodnja voća uveliko ovisi o vremenskim prilikama i pravilnim agromeliorativnim mjerama proizvodnja voća, a naročito jagodičastog u BiH bilježi veliki i konstantan porast. Zahvaljujući proizvodnji i izvozu maline BiH postaje prepoznatljiva kao jedna od vodećih zemalja u Europi po proizvodnji i izvozu tzv. "crvenog zlata" maline. Velika zainteresovanost za novim nasadima malinjaka i veća potražnja od trenutne ponude poljoprivrednicima koji se bave ovom proizvodnjom je osigurala siguran prihod i dobru zaradu.

Trend proizvodnje maline je dosegao tačku u kojoj se iz dana u dan širom BiH podižu novi nasadi malinjaka, podižu nove hladnjače i šire prerađivački kpaciteti. Ovim tempom nesumljivo je da će BiH postati prepoznatljiv brend proizvodnje i izvoza maline. Samo u posljednje 3 godine proizvodnja maline je porasla za 255% sa ostvarenom prošlogodišnjom proizvodnjom od preko 10 tona, odnosno preko 50 miliona KM izvozne vrijednosti.

Kada se pogleda kompletan sektor voćarstva broj jedan izvoz je svakako malina sa udjelom od preko 34% dok su jabuke na drugom mjestu sa udjelom od 9% izvoza. Svakako poljoprivrednici koji se bave ovom proizvodnjom mogu biti itekako zadovoljni, a vjerovatno i jesu jer još uvijek nije zabilježen niti jedan protest proizvođača jagodičastog voća po bilo kojem osnovu. Za nadati se da će tako i u buduće ostati.

Foto: danielbayer123/Pixabay


Povezana stočna vrsta

Peradarstvo

Peradarstvo

Pod peradarstvom prvenstveno podrazumijevamo uzgoj kokoši, čurki, gusaka i pataka. Od peradi se dobivaju izuzetno kvalitetne glavne namirnice poput jaja i mesa, ali uz njih tu su... Više [+]

Tagovi

Tržište Proizvod Poljoprivrednici BiH Peradarstvo Maline Meso Perad Farme Konzumna jaja Dozvola Voće Malinjak Zarada


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić