Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protesti
  • 26.08.2022. 10:30
  • Srednjobosanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Vitez

Malinari s protesta u Vitezu i poručili: Ovo je samo upozorenje

Prema riječima proizvođača, protesti su samo upozorenje na ono što otkupljivača čeka ukoliko ne ispoštuje njih oko 300

Foto: FTV
  • 116
  • 42
  • 0

Proizvođači malina i jagoda iz Busovače, Viteza i Novog Travnika održali su jučer proteste ispred sjedišta kompanije Natural food u Vitezu zbog, kako su naveli, neplaćenih naknada za maline koje su isporučili polovinom jula.

Proizvođač malina i jagoda iz Busovače Emir Grizić kaže kako je malinarima dosta čekanja. Prema njegovim riječima, protesti su samo upozorenje na ono što otkupljivača čeka ukoliko ne ispoštuje oko 300 proizvođača.

Švedska kompanija

"Odugovlače, obećavaju nam bit će danas-sutra. Cijena nije formirana, mi tražimo da nam isplate akontaciju po sedam KM, a razliku možemo čekati. Direktorica nam obećava, dali smo nekoliko rokova, nikad ništa nije uplaćeno.

Ovo je švedska firma, navodno njima u Švedskoj nude 12-13 KM za kilogram, njima je to malo. Maline smo predali do polovine sedmog mjeseca i ako ne mogu ispuniti naše uvjete neka nam vrate maline", rekao je Grizić, piše FTV.

Ismet Grizić iz Novog Travnika smatra kako firma namjerno odugovlači s isplatama kako bi oborila cijenu maline: "Postoje informacije da krupni ‘hladnjačari’ imaju dogovor i da se čeka obaranje cijene. Ako je na početku sezone malina plaćana po devet KM, sad hoće sigurno oboriti cijenu za marku-dvije. Ko će im iduće godine dati malinu bez novaca?”

Uprava bez komentara

Medina Neslanović iz Zenice godinama se bavi proizvodnjom malina, ali ovako nešto, kaže, nije doživjela. Na jučerašnjem sastanku s vodstvom firme je dogovoreno kako će do sljedećeg petka biti avansno plaćeno barem nešto.

Malinari poslali zahtjev hladnjačarima: Dogovor ili blokade?

"Za deset dana bi trebao ići novi avans. Dakle, ako za osam dana ne ispoštuju uplatu, mi dolazimo po svoje maline. Uvijek je bilo u ratama, ide avans za berače, akontativna cijena pa treća konačna uplata. Ove godine još nismo dobili nijednu uplatu. Kažu da je sve zbog toga što nemaju sredstava, ne da im banka kredit",  rekla je Neslanović.

Iako je vodstvo firme sastalo se s radnicima, novinarima nije bio omogućen pristup, a uprkos pozivima niko iz uprave nije htio govoriti za medije.


Povezana biljna vrsta

Malina

Malina

Sinonim: - | Engleski naziv: Raspberry | Latinski naziv: Rubus idaeus L.

Malina je zeljasta biljka niskog rasta iz porodice ruža (Rosaceae). Rodi odmah poslije sadnje, a punu rodnost doseže u trećoj godini. Rodi jednom ili više puta u godini, živi u... Više [+]

Tagovi

Malina Proizvođači maline Malinari Protesti Medina Neslanović Ismet Grizić Emir Grizić Natural food


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.