Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hidroelektrane u BiH
  • 03.11.2019. 08:00

Male hidroelektrane u BiH: Objavljen Nacrt kataloga za održivi razvoj

Potreba za izradom Kataloga javila se uvažavajući činjenicu da je hidroenergetski sektor jedan od najkompleksnijih sektora u BiH u smislu regulative i podijeljenih nadležnosti države, entiteta, kantona i opština, stoji u saopštenju Ministarstva energetike i rudarstva.

Foto: Pixabay/kenmedicse
  • 157
  • 11
  • 0

Ministarstvo energetike i rudarstva obavještava da je uz tehničku asistenciju Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ), kroz projekat Podsticanje obnovljivih izvora energije, a koji GIZ implementira u ime Njemačkog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), međuinstitucionalna i međuentitetska radna grupa izradila Nacrt kataloga kriterija za održivi razvoj u sektoru malih hidroelektrana u BiH.

Pozivaju sve zainteresovane strane da pošalju pitanja i komentare na nacrt Kataloga putem e-maila na sljedeću adresu: n.milovcevic@mier.vladars.net do 20.11.2019. godine.

Kako bi se olakšala rasprava sa javnosti i uključenim učesnicima, te da se prikupe povratne informacije o predloženom nacrtu Kataloga, kao dio pred-konsultacijskog procesa, nacrt dokumenta je dostupan za preuzimanje i pregled.

Nacrt kataloga kriterija u BiH možete preuzeti u dokumentu ispod teksta. 

Relevantna pitanja i odgovori redovno se ažuriraju i objavljuju kao dio Q&A dokumenta.

Nacrt Kataloga sadrži značajan broj kriterija koji su podijeljeni u pet poglavlja:

Energetika,

  1. Upravljanje vodama,
  2. Prostorno planiranje,
  3. Ekologija voda i
  4. Zaštita prirode.

Nacrt Kataloga urađen je u cilju:

  • podizanja svijesti o značaju održivog razvoja i potrebe za ublažavanjem ekoloških i socioekonomskih uticaja u vezi sa izgradnjom MHE u BiH,
  • promovisanja strateškog i održivog planiranja u procesu izgradnje MHE u BiH,
  • stvaranja osnove za konsultante, projektante i investitore da ocijene kvalifikovanost projekta u ranoj fazi planiranja,
  • stvaranje pravnog okvira za donosioce odluka u oblasti izdavanja licenci, dozvola i koncesija za izgradnju i puštanje u rad MHE.

Naime, pojašnjavaju u saopštenju, potreba za izradom Kataloga javila se uvažavajući činjenicu da je hidroenergetski sektor jedan od najkompleksnijih sektora u Bosni i Hercegovini (BiH) u smislu regulative i podijeljenih nadležnosti države, entiteta, kantona i opština. Iako hidroenergija može pružiti pouzdan potencijal za čistu i ekonomičnu energetsku tranziciju sektora, životnu sredinu i lokalni socioekonomski uticaji mogu biti značajni. Zbog toga, odabir potencijalnih mjesta za izgradnju mora biti urađen kroz uzimanje u obzir jasno definisanih kriterija koji pokrivaju različite faktore  održivosti i područja uticaja, a što je jedan od ključnih izazova za pozitivnu realizaciju projekata malih hidroelektrana.

Više informacija potražite na ovom linku


Dokumenti


Tagovi

Hidroelektrane BiH Održivi razvoj Katalog Ekologija


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]