Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredna gospodarstva
  • 14.07.2020. 07:30

Mala poljoprivredna gospodarstva nestaju zbog velikih tvrtki

Mala poljoprivredna gospodarstva u Evropskoj uniji nisu u dobroj ekonomskoj situaciji jer su pod sve većim pritiskom velikih tvrtki. Naime, dok veliki dobivaju najviše potpore, mali su zakinuti jer imaju manje poljoprivrednih površina.

Foto: Depositphotos/BlackyZE
  • 100
  • 5
  • 0

Studija Evropske komisije pokazala je da mala poljoprivredna gospodarstva u Evropskoj uniji nisu u dobroj ekonomskoj situaciji jer su pod sve većim pritiskom velikih tvrtki. Naime studija ukazuje na razvoj nekoliko ključnih ekonomskih podataka ovisno o veličini poduzeća u EU.

Male farme s površinama ispod 5 hektara daleko su najveća skupina, ali se njihov broj smanjuje znatno brže u odnosu na veće. Također, sve se više povećava broj onih koje obrađuju više od 100 hektara. Uz to, njihova struktura i ekonomska snaga značajno se razlikuju u pojedinim evropskim zemljama.

Mala gospodarstva nisu održiva?

Broj poljoprivrednih gospodarstava u EU smanjio se od 2010. do 2016. za oko 15%, na 10,2 miliona i to najviše za one koji imaju manje od 5 hektara zemlje - gotovo za petinu, na oko 6,8 miliona. Međutim, to znači da ta skupina i dalje čini dvije trećine svih farmi u EU.

Broj onih koja obrađuju između 50 i 100 hektara smanjio se za 3%, a onih koji obrađuju više od 100 hektara u porastu je za 6%.

Najviše malih na istoku EU

U istočnoj Evropi su mnoge tvrtke još uvijek znatno manje nego u zapadnoj i stoga teško preživljavaju u odnosu na međunarodnu konkurenciju, piše agrarheute. Prosječna veličina posjeda u Njemačkoj i Francuskoj je 60 hektara, u Velikoj Britaniji gotovo 100 hektara no u Rumunjskoj su imanja nešto manja od 4 hektara, u Poljskoj 10, a u Italiji 12.

Wojciechowski: Podupirat ću mala i srednja gospodarstva jer su budućnost poljoprivrede

Istodobno, trećina svih poljoprivrednih gospodarstava u Evropi nalazi se u Rumunjskoj, oko 13% u Poljskoj, a nešto manje od 10% u Italiji.

Podaci ukazuju da iako se broj farmi smanjuje, to nije slučaj s površinama korištenim u poljoprivredne svrhe. 

Mali dobivaju samo 13% izravne potpore?

Velikima mnogo veći promet daje više slobode da nadoknade štetu ili druge gubitke usjeva u određenim područjima. Više od polovice svih poljoprivrednih gospodarstava u EU ima manje od 4.000 evra dohotka godišnje! Njima je teško zaraditi za preživljavanje, a služe tek za popunjavanje budžeta ili što je to često slučaj u istočnoj Evropi, služe za samodostatnost.

Naime, raspodjela pomoći EU-a prema veličini farmi također je vrlo nepovoljna za male farme, jer one dobivaju samo 13% izravne potpore.

Njihova ekonomska snaga također je različita između europskih zemalja: oko 17% poljoprivrednih proizvoda iz EU dolazi iz Francuske. Njemački poljoprivrednici doprinijeli su s 13%, talijanski s 12% i španjolski s 11%.

Iako se trećina svih poljoprivrednih gospodarstava nalazi u Rumunjskoj, ta zemlja može pridonijeti sa samo 3,4% jer je ekonomska snaga i konkurentnost njihovihuglavnom vrlo malih tvrtki slaba.

Koje države dobiju najviše potpora?

Zanimljiva je i raspodjela izravnih poljoprivrednih plaćanja i subvencija između veličina farmi - što se u osnovi temelji na obrađenim površinama. Prema tome, oko tri četvrtine svih poljoprivrednih gospodarstava u EU, samo njih 16% prima potpore. 

Ovisno o raspoloživim poljoprivrednim površinama, postoje i znatne razlike između europskih zemalja u isplatama koje dolaze iz Bruxellesa. Francuska godišnje dobije iznos nešto veći od 9 milijardi evra što je više nego u bilo kojoj drugoj državi. Za Španjolsku to iznosi gotovo 7 milijardi evra, a za Njemačku 6 milijardi evra.

Poljska dobiva 4,6, a Rumunjska oko 3 milijarde evra. Međutim, ove prilično velike svote do sada nisu mogle zaustaviti uništavanje malih farmi, a smatra se da je posljedica toga i ekonomski pritisak na tu industriju.


Tagovi

Mala gopodarstva Velika gospodarstva Europska unija Potpore Površina


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

17

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 10

Katastrofu, propast ćemo! 58,8%

Glasova: 5

Prosperitet, bit će nam bolje 29,4%

Glasova: 1

Sve će biti isto 5,9%

Glasova: 1

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 5,9%

Pregled ankete

Pregled ankete