Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dan mahunarki
  • 10.02.2022. 15:00

Mahunarke su neraskidivo vezane za ljude - danas je njihov dan

Bogat su izvor proteina, doprinose ekonomskoj stabilnosti i poboljšavaju plodnost zemljišta

Foto: Depositphotos/olegpavcom@gmail.com
  • 47
  • 4
  • 0

Svjetski dan mahunarki je prilika za podizanje svijesti o njihovim nutritivnim prednostima, ulozi u održivoj poljoprivredi te proizvodnji hrane.

Generalna skupština UN-a je prepoznajući njihovu vrijednost 20. decembra 2013. usvojila rezoluciju kojom je 2016. proglašena Međunarodnom godinom mahunarki. To je iniciralo da 2019. godine proglasi 10. februara Svjetskim danom mahunarki.

Tema ovogodišnjeg obilježavanja je "Mahunarke za osnaživanje mladih u postizanju održivih poljoprivredno - prehrambenih sistema". Sektor njihove proizvodnje, distribucije i prerade uključuje širok spektar aktera, koji obezbjeđuju zaposlenje seoskim ženama i mladima u poljoprivrednim zajednicama i urbanim porodicama u proizvodnom sektoru. One doprinose stvaranju mogućnosti za život i pravičnost.

Mahunarke su neraskidivo vezane za ljude i njihovu istoriju. Prvi dokazi o njihovu uzgajanju potiču od prije 11.000 godina iz regije na Bliskom Istoku. Pripadaju porodici Fabaceae, a razlikuju se prema veličini biljaka, boji i obliku mahuna te zrna. To su jednogodišnje biljne vrste koje u mahuni mogu imati od 1 do 12 zrna.

Nutritivne vrijednosti i sigurnost hrane

U gastronomiji se upotrebljavaju jer su zdrave, hranjive i lako se pripremaju. Njihovo uzgajanje promoviše održivu poljoprivredu, jer učestvuju u smanjenju stakleničkih gasova, poboljšavaju kvalitet zemljišta i potrebno im je manje vode nego drugim usjevima.

Njihovo uzgajanje promoviše održivu poljoprivredu (Foto:  Bigstockphoto/CatherineL-Prod)

One su odličan izvor proteina i predstavljau biljnu zamjenu za meso i mlijeko te su zbog toga sve popularnije. Ovo je i od posebne važnosti u državama gdje takve namirnice nisu fizički ili ekonomski dostupne. Zbog malog sadržaja masti i obilja rastvorljivih vlakana zdravstvene organizacije ih preporučuju u liječenju nezaraznih oboljenja poput dijabetesa, kontrole masnoće u krvi i srčanih oboljenja. Svoj pozitivan efekat su pokazale u borbi protiv gojaznosti.

U velikom dijelu svijeta stvaraju ekonomsku stabilnost u seoskim sredinama. Uzgajivači jedan dio mogu prodati i tako poboljšati svoju finansijsku situaciju, a drugi dio mogu iskoristiti za prehrane porodicu.

Ekološke prednosti

Prednost ove grupe biljaka je što se na njihovom korijenju razvijaju bakterije azotofiksatori. Tako obogaćuju zemljište i doprinose poboljšanju njegove plodnosti što doprinosi njegovoj produktivnosti. 

Pokazale su se odlične kao zelenišno đubrivo i međuusjev. Poljoprivredni proizvođači zahvaljujući mahunarkama postaju manje ovisni o mineralnim đubrivima što doprinosi ublažavanju klimatskih promjena.

 


Tagovi

Svjetski dan mahunarki Mahunarke Proteini Nutritivna vrijednost Sigurnost hrane Međuusjev


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

61


Glasova: 27

Da 44,3%

Glasova: 24

Ne 39,3%

Glasova: 10

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 16,4%

Pregled ankete

Pregled ankete