Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredno zemljište
  • 28.04.2016. 08:00

Mađarska štiti zemljište od stranaca!

Mađarska je zabranila strancima kupovinu poljoprivrednog zemljišta! Predstavnici tamošnje vlasti naglasili su da je ovo povijesna odluka i početak nove ere za poljoprivredu.

Foto: Catherine Ames/bigstockphoto.com
  • 362
  • 17
  • 0

Uprkos mogućim sukobima sa Evropskom unijom, Mađarska je usvojila amandman na Ustav kojim je strancima zabranila kupovinu poljoprivrednog zemljišta, ocijenivši tu odluku povijesnom.

Novi ustavni amandman kaže da stranci ne smiju kupovati poljoprivredno zemljište u Mađarskoj po privremenoj odredbi Ugovora o pristupanju Mađarske Evropskoj uniji iz 2003. godine. Međutim, ta mjera je po prvim planovima trebala isteći 2011. godine, a produžena je do kraja aprila 2014. godine. Mađarski poslanici su odluku usvojili 17. decembra.

Mađarska zabranila strancima kupovinu zemljišta

"Ustav će čuvati mađarsku zemlju kao nacionalno blago, naše zajedničko naslijeđe i temelj za život, a štitit će je od domaćih i stranih špekulanata", priopćilo je mađarsko Ministarstvo ruralnog razvoja.

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je da strani ulagači neće moći kupiti obradivo zemljište, tvrdeći da se slični propisi primjenjuju u zemljama poput Francuske i Austrije. Orban je najavio dalju modernizaciju poljoprivrednog sektora i dodao da će zakon štititi obradivo zemljište od špekulanata i bankara, pa će kod prodaje davati prednost malim i srednjim, a ne velikim poljoprivrednim proizvođačima.

Foto: Catherine Ames/bigstockphoto.com


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."