Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vukovi i šakali
  • 20.12.2018. 12:30

Lukavi vukovi iz Sanskog Mosta - vučica zavede psa, a u zasjedi ga dočeka čopor

Primjećena su dva veća čopora vukova u opštini Sanski Most. Poljoprivrednici se brinu za svoju i sigurnost stoke.

Foto: Pixabay/Pixel-mixer
  • 891
  • 141
  • 0

Brojni vukovi u nekoliko navrata su se približili domaćinstvima u blizini nekoliko podgrmečkih sela, na području opštine Sanski Most. Mještane je ova pojava uznemirila jer se boje i za svoju, i za sigurnost svoje stoke. 

Jedan od poljoprivrednika u blizni sela Kuhari, Sakib Dugalić, tvrdi kako je uočeno desetak vukova, a nestao mu je i jedan pas čuvar, pišu Nezavisne

"S velikom vjerovatnoćom sumnjam da je postao hrana vukovima, jer oni, kada se radi o psima, primjenjuju lukavu taktiku. Psu se prikrade vučica i zavede ga, a kada on krene za njom, u zasjedi ga dočeka čopor i tu mu je kraj", objašnjava Dugalić. Kaže kako se jednom dogodilo da su vukovi čak provalili u štalu i usmrtili nekoliko goveda. 

Ovu su pojavu potvrdili i u Lovačkom društvu "Sana". Primili su dojavu mještanja, a i njihovi su lovočuvari evidentirali dva veća čopora

"Snježni pokrivač na obroncima Grmeča na pojedinim mjestima dostiže preko jednog metra, pa vukovi u takvim uslovima teško dolaze do hrane. Zbog toga se u potrazi za njom spuštaju u niže predjele, a iz razloga što je veliki broj domaćinstava na ovom prostoru razrušen i napušten tokom proteklog rata vukovi bez straha dolaze u blizinu sela", kaže Mesud Aganović, sekretar Lovačkog društva "Sana" te ističe kako je lov zbog visine snježnog pokrivača privremeno obustavljen, a to pogoduje vukovima. 

Osim vukova, tu su i šakali. Naime, u Lovačkom uduruženju "Zmijanje" Banjaluka kažu da je u Priječanima, nadomak Banjaluke, prije nekoliko dana zamijećen šakal kojega su odstrijelili. 

"Primjećeno je spuštanje šakala ka selima. Uobičajeno je da u ovim područjima ima šakala, koji borave blizu stoke i naseljenih mjesta", rekli su u tom lovačkom društvu.


Tagovi

Vukovi Šakali Sanski Most Sakib Dugalić Mesud Aganović


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.