Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izmjene zakona
  • 26.05.2023. 13:30

Lovci duplo oštećeni zbog divljači koju udari auto

Zakon nije dovoljno precizan upravo kada su u pitanju javni putevi, nužne su izmjene.

Foto: Depositphotos/Xalanx
  • 126
  • 50
  • 0

U trećem kvartalu ove godine pred Narodnom skupštinom RS trebao bi se naći novi zakon o lovstvu kojim će biti otklonjeni nedostaci trenutno važećeg kojim teret naknade štete od divljači u brojnim slučajevima pada na lovačka udruženja.

Kako je sekretar Lovačkog saveza RS, Živojin Lazić, pojasnio za Capital, udruženja trpe ozbiljne štete zbog zakonske nedorečenosti, jer istovremeno plaćaju i polise osiguranja i moraju da nadoknade štetu koju u saobraćajnim nesrećama prouzrokuje divljač.

"Ukoliko se saobraćajna nesreća dogodi na dijelu puta koji nije obilježen odgovarajućim znakom upozorenja, onda osiguravajuća kuća nije obavezna da nadoknadi štetu, već to pada na teret lovačkog udruženja na čijoj teritoriji se dogodila nesreća", pojasnio je Lazić.

Krdo divljih svinja na regionalnom putu Han Pijesak-Olovo

Zakon definira da u nelovne površine spadaju naselja, plantaže, groblja, aerodromi, te javni putevi i da za štetu koju na tim površinama eventualno načini ili prouzrokuje divljač odgovara njihov titular.

"Međutim, zakon nije dovoljno precizan upravo kada su u pitanju javni putevi, tako da naknada štete u brojnim slučajevima pada na teret Lovačkog saveza, odnosno lovačkih udruženja", kaže Lazić.


Tagovi

Lovci Divljač Zakon o lovstvu Lovački savez RS Živojin Lazić


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.