Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EU strukovno osposobljavanje
  • 29.10.2015. 12:00

Loše provedena edukacija poljoprivrednika

Programima osposobljavanja u ruralnim područjima loše se upravljalo i bili su preskupi, poručuju revizori EU-a.

Foto: pixabay.com
  • 69
  • 18
  • 0

"Programi strukovnog osposobljavanja i savjetovanja koje je EU financirala u ruralnim područjima bili su preskupi i često su se preklapali s postojećim programima, a prednost se davala pružateljima usluga osposobljavanja čije je poslovanje već dobro uhodano", stoji u novom izvješću Europskog revizorskog suda. Revizori u izvješću ističu da postupci upravljanja u državama članicama nisu bili zadovoljavajući, a Komisija nije provodila nadzor u dovoljnoj mjeri.

Poljoprivreda i šumarstvo imaju središnju ulogu u ruralnom gospodarstvu, ali politika EU-a za ruralni razvoj također je usmjerena na oživljavanje ruralnih područja pomoću strukovnog obrazovanja i osposobljavanja te prijenosa znanja. EU pruža potporu projektima osposobljavanja i savjetovanja u ruralnim područjima iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj. U razdoblju 2007. - 2013. za navedene je aktivnosti izdvojen iznos od 1,3 milijarde eura. Kada se tome pridoda sufinanciranje država članica, ukupna javna potpora iznosila je 2,2 milijarde eura. U razdoblju 2014. - 2020., taj bi iznos mogao prijeći 4 milijarde eura.

Rizik od financiranja nebitnih aktivnosti

Revizori EU-a procijenili su jesu li Komisija i države članice uspostavile odgovarajuće sustave upravljanja i kontrole. Posjetili su pet država članica: Španjolsku (Galiciju), Austriju, Poljsku, Švedsku i Ujedinjenu Kraljevinu (Englesku), čiji udio u predmetnim rashodima prelazi 65%.

Cjelokupno gledajući, revizori su utvrdili da se osposobljavanjem nije upravljalo na odgovarajući način.

Nisu odabrani voditelji iz privatnog sektora

"Osposobljavanjem bi se trebalo zadovoljiti utvrđene potrebe uz razumne troškove, a usluge osposobljavanja trebali bi pružati kvalificirani i iskusni voditelji", istaknuo je Jan Kinšt, član Suda zadužen za ovo izvješće. "Međutim, u previše slučajeva to nije bilo tako." Revizori su također uočili da su se zbog nedostatka pravednog i transparentnog odabira uvijek iznova odabirali dugogodišnji pružatelji usluga čije je poslovanje dobro uhodano te su oni primali većinu financijskih sredstava.

Pojedini pružatelji usluga u Austriji imali su tijekom izrade prijedloga za osposobljavanje povlašten pristup relevantnim informacijama. Sustav dodjele bespovratnih sredstava u Poljskoj sustavno je davao prednost dugogodišnjim pružateljima usluga. Velik dio tečajeva u Švedskoj i Španjolskoj održavalo je tamošnje administrativno osoblje, ne opravdavši pritom zašto nisu odabrani voditelji tečaja iz privatnog sektora.

Procjena troškova i kvalitete usluge

U prijavama projekata često nije bilo navedeno dovoljno pojedinosti da bi bila moguća korisna procjena troškova povezanih s planiranim aktivnostima. Bez obzira na to, nadležna su tijela na svojim kontrolnim popisima naznačila da su troškovi provjereni.

Među primjere prekomjernog plaćanja država članica ubrajaju se slučajevi u kojima plaćanja nisu bila umanjena kada je stvarni broj polaznika bio manji od planiranoga, u kojima su se plaćanja vršila na temelju nepouzdanih popisa polaznika i u kojima su prijavljeni troškovi bili znatno viši od iznosa koji su zapravo isplaćeni proizvođačima. Raspoložive informacije, poput izravnih povratnih informacija od polaznika, rijetko su se koristile da bi se procijenila kvaliteta pruženih usluga, a istodobno su se prikupljali prilično jednostavni pokazatelji, kao što su broj polaznika osposobljavanja ili broj dana osposobljavanja za koje su izdvojena sredstva.

Provjera uspješnosti edukacija

U izvješću se iznose preporuke prema kojima bi države članice trebale odabirati one aktivnosti osposobljavanja koje odgovaraju potrebnim vještinama utvrđenima u sklopu redovite analize i izbjegavati rizik da se proces njihova odabira temelji na tome tko su pružatelji usluga, poboljšati procjenu kvalifikacija i iskustva pružatelja usluga osposobljavanja, procijeniti potrebu za pružanjem potpore aktivnostima koje su već lako dostupne na tržištu po razumnim cijenama.

Pružatelji usluga osposobljavanja i savjetovanja trebali bi, ne samo prikupljati informacije o zadovoljstvu polaznika nego i provjeravati jesu li polaznici stekli predviđeno znanje i vještine.

Foto: pixabay.com


Tagovi

Financiranje Kvaliteta Poljska Austrija Švedska Ruralna područja Troškovi Španjolska Rizik Privatni sektor Strukovno osposobljavanje Sustav upravljanja Jan Kinšt Ujedinjena Kraljevina


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

18

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 11

Katastrofu, propast ćemo! 61,1%

Glasova: 5

Prosperitet, bit će nam bolje 27,8%

Glasova: 1

Sve će biti isto 5,6%

Glasova: 1

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 5,6%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]