Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kratkoročni izgledi
  • 08.10.2020. 11:30

Loša godina za žitarice, ali dobra za uljarice, potražnja za sirevima i mesom manja

Procjena Europske komisije je da će se povećati proizvodnja uljarica i proteinskih usjeva, a izvoz maslinovog ulja doseći novi rekord. Međutim, izuzeci su žitarice i šećer koji su zbog suše u nešto lošijoj poziciji, a potrošnja mesa sve je manja.

Foto: JumpStory
  • 61
  • 243
  • 0

Uticaj koronakrize na poljoprivredno - prehrambeni sektor ostati će ograničen, a pojačavaju se i postojeći trendovi, poput povećanje potražnje za lokalnom hranom, kratkih lanaca snabdjevanja i internet prodaje.

U tom kontekstu, situacija u ovoj godini ostaje relativno pozitivna s oporavkom cijena mliječnih proizvoda i mesa. Procjenjuje se da će se povećati proizvodnja uljarica i proteinskih usjeva, a izvoz maslinovog ulja doseći novi rekord. Međutim, izuzeci su žitarice i šećer, objavila je u svom trećem izdanju izvještaja o kratkoročnim izgledima, Europska komisija.

Lošija godina za pšenicu i kukuruz, a dobra za uljarice

Za razdoblje 2020/21 očekuje se da će ukupna proizvodnja žitarica u EU dosegnuti 274,3 miliona tona i tako pasti za 7% u odnosu na prošlo, kao posljedica suše. Proizvodnja meke pšenice procjenjuje se na 115,5 mil. t za 2020./21., a površina pod tim usjevima doseže najniži nivo u posljednjih 13 godina. Što se tiče kukuruza, očekuje se pad proizvodnje i dostizanje 63,1 mil. t, 10% manje u odnosu na prošlu godinu. Ovaj pad dolazi uglavnom zbog manjih prinosa u EU.

Ove godine urod kukuruza ide i do 11 t/ha, stručnjaci se slažu da je ovo bila dobra godina

Ukupna proizvodnja uljarica i proteinskih biljaka doseći će 28,4 miliona tona, što je blagi rast od 1%. Podržava ga proizvodnja repice, za koju se očekuje da će biti 15,8 mil. t, što je 3% više u odnosu na prošlu godinu, ali u istorijskom smislu još uvijek niska (15% ispod petogodišnjeg prosjeka).

Proizvodnja proteinskih biljaka trebala bi se znatno povećati, na 4,5 mil. tona što je porast od 10%. Proizvodnja šećera u EU i Velikoj Britaniji procjenjuje se na 17,4 mil. t, a uz nižu proizvodnju, potražnju i pad cijena, izvoz je i dalje nizak, a predviđa se na 0,8 mil. t. 

Prikupljeno više mlijeka, potražnja za sirevima i dalje niska

Prikupljanje mlijeka ove godine bi moglo porasti za 1,4% zahvaljujući povećanju mliječnosti i povoljnim uslovima ispaše. Uprkos tome, očekuje se smanjenje mliječnog stada, uglavnom zbog povećanog klanja u drugoj polovini godine. Iduće godine proizvodnja mlijeka mogla bi porasti za 0,8%, a nakon pandemije očekuje se da će direktna prodaja i dalje rasti, ali sa većom potražnjom za lokalnom hranom i kratkim lancima snabdjevenosti.

Proizvodnja mlijeka u stalnom porastu - više je i onog iz eko sistema

Velika je potražnja za maslacem, a potrošnja sira je zbog zatvaranja tokom pandemije i dalje u laganom padu od 0,2%. Međutim, očekuje se rast izvoza iz EU za 5% uz pozitivnu globalu tražnju, što će u krajnjem slučaju rezultirati povećanjem proizvodnje od 0,7%.

Sve manja tražnja za mesom

Zabilježen je pad proizvodnje govedine od 1,4%, a prema procjenama neće biti bolje ni iduće godine zbog smanjenja stada u nekim zemljama. Takođe, ove je godine evidentirano smanjenje potrošnje ove vrste mesa za 2,1% na 10,4 kg po stanovniku. Očekuje se i da će se proizvodnja ovčjeg i kozjeg smanjiti za 3%.

Što se tiče svinjskog mesa, proizvodnja je pala u prvoj polovini godine, povoljne cijene, povratak potražnje i nedavna ulaganja pridonijeli su povećanju proizvodnje u posljednjih nekoliko mjeseci. Ali, nedavno otkriće afričke svinjske kuge u Njemačkoj, koje je dovelo do zabrane izvoza u Kinu i Japan, uticati će na EU tržište ove vrste mesa. Proizvodnja bi se trebala smanjiti za oko 1%, a predviđa se i pad potrošnje za 1,1%, na 32,8 kg po stanovniku.

EU najveći potrošač svinjskog mesa s više od 40 kg po glavi stanovnika

Očekuje se da će se proizvodnja peradi u EU povećati za 1%. Ponovno otvaranje restorana i ugostiteljskih objekata te velika potražnja na maloprodajnom nivou dodatno su tome pridonijeli. Potrošnja bi se takođe trebala povećati do 1,5% i doseći 23,7 kg po stanovniku.

Rekordi u izvozu i potrošnji maslinovog ulja

Izvoz maslinovog ulja trebao bi ostvariti nove rekorde za 2019./20., oko 820.000 tona. Povećana proizvodnja u Italiji i Grčkoj, kao i rekordna berba u Portugalu, propraćena snažnom maloprodajom tokom lockdowna, podržala je ukupni rast potrošnje od 3%. Ti bi elementi trebali pridonijeti smanjenju zaliha od 17%. Uz to, procjenjuje se da će se ukupna proizvodnja maslinovog ulja u EU za 2020./21. povećati i dostići više od 2 miliona tona, što je 17% više u odnosu na 2019./20.

Što se tiče sektora voća i povrća, proizvodnja jabuka u EU predviđa se na 11,5 mil. tona za 2020./21., 2% ispod petogodišnjeg prosjeka. Čini se da je tržište ovog voća uravnoteženo, a zalihe od 2019./20. su gotovo iskorištene. Potrošnja svježih jabuka trebala bi pasti na 14,7 kg po stanovniku, što je pad od 8% u odnosu na 2019/20 kada je ona dosegla rekordno visoke nivoe.

Enes Kobašlić vatrom grijao voćke, ali ipak bilježi dobar urod kasnih sorti

Proizvodnja narandži u EU procjenjuje se na nešto više od 6,2 mil. t za 2019./20., 5% manje u odnosu na prethodnu godinu. Ukupna potrošnja opada, 2% je niža u odnosu na prošlo razdoblje. Međutim, kada je riječ o svježima, povećava se u odnosu na prerađene. U 2020/21. godini predviđa se porast proizvodnje i dostizanje 6,55 mil. tona.


Tagovi

Europska komisija Kratkoročni izgledi Potražnja Proizvodnja Izvoz Potrošnja


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Na toplijim lokalitetima evidentiran je intenzivan porast vinove loze. Zbog najavljenog kišnog razdoblja poželjno je izvršiti preventivnu zaštitu vinograda jednim od pripravaka: Mikal flash, Mikal Premium F, Curzate F, Pergado F, Fantic F,... Više [+]