Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lovstvo u službi poljoprivrede
  • 07.03.2018. 12:00

Liskovački lovci odstrijelili 5 šakala i 19 lisica - štite domaću poljoprivredu

Tokom ove zime lovci iz Liskovca, prigradskog mjesta u Gradišci , ustrijelili su pet šakala i 19 lisica i na taj način spriječili pokolj sitne divljači i domaćih životinja. Lovci su ujedno inicijatori korisnih akcija u ovom selu, koje po svojoj infrastrukturi spada u najljepša sela ove opštine.

Foto: Boško Grgić
  • 2.821
  • 267
  • 0

Lovci iz Liskovca, potpomognuti kolegama iz Dubrava i susjednih sela prednjače u svakom pogledu. Tako su nakon nedavnog prebrojavanja divljači organizovali nesvakidašnje druženje ispred mjesnog doma u Liskovcu. Almir Ahmetagić kaže da im loši vremenski uslovi, snijeg i ledena kiša, nisu predstavljali probleme.

"Ima divljači. Prirodni priraštaj je zadovoljavajući, a osim toga odstrijelili smo ove zime 5 šakala i 19 lisica. I danas smo prihranjivali divljač, nosili smo kukuruz. Može se sobodno reći da su lovci naše sekcije najbolje organizovani i da imamo odličnu infrastrukturu", rekao je Ahmetagić.

Pokretač svih lovačkih i drugih akcija u Liskovcu je Senad Kobilić, Liskovčanin, inače priznati sarajevski biznismen. Zahvaljujući njemu i složnim komšijama Liskovac ima više manifestacija tokom godine.

Druženje uz čašicu razgovora

"Ništa bez dobrog druženja, U lovu se fizički angažujemo, ali i ispričamo o međusobnim problemima ili planovima. Nakon lova obavezna je dobra trpeza. Mi Liskovčani koji nismo svaki dan tu na kućnom pragu, mnogo volimo svoj rodni kraj i tu preživljavamo najljepše trenutke", rekao je Kobilić.

Sa lovcima bio i načelnik opštine

Načelnik opštine Gradiška Zoran Adžić, koji je sa saradnicima bio gost Liskovčana, kaže da iako nije lovac da se divi umijećima i slozi liskovačkih lovaca.

"Svaki boravak u prirodi oraspoloži i ojača čovjeka. Ispričamo se, osim lovačkih priča, koje su neminovnost, čuju se i ozbiljne stvari. Liskovac je danas jedno od najuređenijih naselja u našoj opštini. Ovo selo poznato je po vrijednim ljudima koji uvijek imaju spremne projekte za daljnji razvoj, a često su spremni da pojačano finansijski učestvuju, samo da bi uspjeli", rekao je Adžić.

Može se sobodno reći da su lovci naše sekcije najbolje organizovani i da imamo odličnu infrastrukturu", rekao je Ahmetagić.

Nakon prebrojavanja i prehrane divljači Liskovčanski lovci počastili su se volovskim pečenjem sa ražnja. U goste su im pristigle kolege lovci iz Prijedora, Dubice, Laktaša i susjednih mjesta. Druženje se odvijalo ispred renoviranog drštvenog doma u centru sela. Ovakav multifunkcionalni objekat nemaju ni mnogi gradovi u našoj zemlji, a Lisovčani su ga radili u etapama, nekoliko godina.

Liskovac poznat po kamilici i organskoj proizvodnji

Na mapi mjesta u BiH u kojima se proizvodi i suši kamilica za potrebe farmaceutske industrije, Liskovac je naprvom mjestu. Već drugu deceniju Liskovčani predvođeni Husrefom Bradarićem proizvode kamilicu, a specijalizirali su se i za plasteničku proizvodnju povrća na organskoj osnovi.

"Radimo veoma važan društveno-koristan posao. Proizvodimo hranu i sirovine za apoteke, zdravstvene ustanove, škole i vrtiće, ima li išta od toga humanije", rekao je Bradarić.

Prepoznatljivi i po dobroj infrastrukturi i prelijepim objektima

Stotinjak metara od društvenog doma pored rodne kuće Senada Kobilića, nalazi se prelijepo uređeni objekat za lovačke pse. Pokazao nam ga je Samir Cimirotić, inače jedan od najvećih proizvođača mlijeka iz ovog kraja.

Apartman za pse

"Ovakve apartmane za pse je rijetko gdje vidjeti. Životinje u njima žive u potpuno humanim i dobrim uslovima. Vjerujemo da će i mnogi drugi lovci poći Senadovim putem i napraviti nešto slično ovome", rekao je Cimirotić. Na pitanje kad ćemo posjetiti njegovu farmu muznih krava, koja dnevno na tržište isporučuje oko pet hiljada litara mlijeka, Cimirotić je rekao da uskoro pokreće proizvodnju svježeg i tvrdog sira, te da će najvjerovatnije otkupiti svo proizvedeno mlijeko iz Liskovca i susjednih sela.


Fotoprilog


Tagovi

Liskovac Lovci iz Liskovca Lovstvo Almir Ahmetagić Prirodni priraštaj Senad Kobilić Zoran Adžić Husref Bradarić Samir Cimrotić Muzne krave


Autor

Boško Grgić

Više [+]

Boško je inžinjer menadžmenta sa dugogodišnjim iskustvom u poljoprivredi i novinarstvu. Autor na desetine tv, radio i štampanih serijala o poljoprivrednoj proizvodnji.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete