Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Veterinarsko-medicinski proizvodi
  • 11.10.2017. 13:00

Lijekovi mogu biti štetni i za životinje i za ljude

Utvrđen je Prijedlog zakona o veterinarsko-medicinskim proizvodima pa će lijekovi u veterinarstvu odsada biti bolje kontrolirani.

Foto: Bigstockphoto/vchal
  • 170
  • 10
  • 0

Vlada Federacije BiH je na posljednjoj sjednici utvrdila Prijedlog zakona o veterinarsko-medicinskim proizvodima kojim se utvrđuje postupak ispitivanja i stavljanja u promet, proizvodnja, označavanje, promet na veliko i malo, farmakovigilancija, kontrola kvaliteta, oglašavanje i nadzor nad veterinarsko-medicinskim proizvodima (VMP) s ciljem osiguravanja njihovog kvaliteta, neškodljivosti i djelotvornosti, kao proizvoda za zaštitu zdravlja životinja, a time i zaštitu zdravlja ljudi od rezidua VMP u hrani životinjskog porijekla i u hrani za životinje.

Industrijski pripremljeni

Zakon se primjenjuje na veterinarsko-medicinske proizvode koji su pripremljeni industrijski ili metodom koja uključuje neki industrijski proces i namijenjeni stavljanju u promet, na djelatne supstance, međuproizvode i pomoćne supstance koje se upotrebljavaju kao ishodišni materijali u VMP, supstance koje imaju anabolična, antiinfektivna, antiparazitska, protuupalna, hormonalna ili psihotropna svojstva i mogu se primjenjivati na životinjama, proizvode pripremljene u apoteci na osnovu veterinarskog recepta za pojedinu životinju ili malu skupinu životinja ("magistralni pripravak") i na osnovu recepture iz farmakopeje, a koji su namijenjeni neposrednoj isporuci krajnjem korisniku ("galenski pripravak").

Preduslov za uspješan i profitabilan uzgoj

"Lijekovi u veterinarstvu igraju važnu ulogu u kontroli i prevenciji bolesti i patnje životinja, ali mogu da uzrokuju veliku štetu i životinjama i ljudima i okolišu ukoliko se ispravno ne koriste. Uređenje oblasti proizvodnje i prometa veterinarsko-medicinskih proizvoda (VMP) je značajno i sa ekonomskog aspekta s obzirom na to da je zaštita zdravlja životinja bitan preduslov za ostvarivanje uspješnog i profitabilnog uzgoja životinja koje služe za proizvodnju hrane životinjskog porijekla namijenjenu za ishranu ljudi.

Pored toga, naša zemlja mora dokazati da ima uspostavljen efikasan sistem kontrole proizvodnje i prometa VMP kako bi bio odobren izvoz proizvoda životinjskog porijekla na tržište EU", rečeno je na sjednici.

Usklađivanje s EU

Proizvodnja, promet i kontrola lijekova koji se upotrebljavaju u veterinarstvu i ostalih proizvoda namijenjenih upotrebi u veterinarstvu trenutno je regulisana Zakonom o lijekovima koji se upotrebljavaju u veterinarstvu. Zbog potrebe usaglašavanja propisa sa Aqui comunitaire (važeći Zakon je donesen prije 15 godina), pristupljeno je izradi novog propisa u koji su ugrađeni zahtjevi iz Direktive EU 2001/82, posebno oni koji se odnose na praćenje i kontrolu upotrebe VMP.

Foto: Bigstockphoto/vchal


Tagovi

Veterinarsko-medicinski proizvodi Lijekovi za životinje


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

49


Glasova: 21

Da 42,9%

Glasova: 21

Ne 42,9%

Glasova: 7

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 14,3%

Pregled ankete

Pregled ankete