Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Larva velikog voskovog moljca
  • 10.05.2017. 18:00

Larva kao rješenje za plastični otpad?

Rješenje za razgradnju plastike koja zagađuje životnu sredinu mogla bi da bude larva velikog voskovog moljca. Grupa naučnika je otkrila da ona može da svari polietilen, koji se najčešće koristi za proizvodnju ambalaže.

Foto: C
  • 619
  • 39
  • 0

Rješenje za razgradnju plastike koja zagađuje životnu sredinu mogla bi da bude larva velikog voskovog moljca - Galleria mellonella. Grupa naučnika je otkrila da ona može da svari polietilen, koji se najčešće koristi za proizvodnju ambalaže.

Larve nagrizaju plastiku za manje od sat vremena

Ova materija se teško razgrađuje i izuzetno je otporna. Federica Bertocchini iz španjolskog Centra za nacionalna istraživanja (CSIC) otkrila je osobine larve koje mogu da pomognu.

Ona je pčelar amater, a spomenuta larva oštećuje saća košnica. Primijetila je da su se na kesama, u koje je stavljala zaraženo saće, pojavile rupe. Istraživanje je sprovedeno i na kesama u Velikoj Britaniji. One su, zahvaljujući stotinala larvi, nagrižene za manje od sat vremena.

Svaka osoba godišnje upotrijebi oko 230 kesa, a to je više od 100.000 tona otpada. Da bi se one razgradile, potreban je čitav vijek!

Industrijska proizvodnja?

Vjeruje se da one, ne samo da jedu plastiku, nego je kemijski razlažu pomoću supstance iz pljuvačnih žlijezda.

"Ako je riječ o jednostavnom enzimu, onda bismo mogli da ga proizvodimo u industrijskim razmjerama zahvaljujući biotehnologiji", rekao je Paolo Bombelli, jedna od autora istraživanja sa Univerziteta u Kembridžu.

Foto: César Hernández/CSIC


Izvori

EurActiv.rs


Tagovi

Ekologija Zaštita životne sredine Paolo Bombeli Federika Bertokini Polietilen Plastične kese


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.