Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Teška godina
  • 18.04.2022. 13:00
  • Tuzlanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Tuzla

Lani u oblasti poljoprivrede ugašeno 17 tuzlanskih firmi

Bruto plaća, u oblasti poljoprivrede, šumarstva i ribolova, iznosila je 1.381 KM, odnosno neto 878 KM. Kompanije za obavljanje poljoprivredne djelatnosti su u 2021. ostvarile ukupan prihod od 58,8 miliona KM

Foto: Depositphotos/stevanovicigor
  • 73
  • 32
  • 0

U prošloj godini u oblasti poljoprivrede na području Tuzlanskog kantona ugašeno je 17 kompanija pokazala je “Analiza privrednih kretanja na području TK u 2021.”, koju je predstavila Kantonalna privredna komora.

Kako je navedeno, lani je stanje u poljoprivredi bilo teško zbog vremenskih neprilika, ali i činjenice da su plate porasle za samo pet posto.

"Ugašeno je 17 firmi, ali broj zaposlenih nije smanjen u toj oblasti. Prihode od izvoza imali smo manje u prehrambenoj industriji, ali su prihodi za 50 posto porasli  u poljoprivredi. Imamo dva nova preduzeća koja se bave drvopreradom i četiri preduzeća koja proizvode namještaj", rekao je Suad Selimović, sekretar Udruženja za poljoprivredu i prehrambenu industriju i Udruženja za šumarstvo i preradu drveta, prenosi tuzlainfo.ba.

Kako je navedeno u Analizi, bruto plaća, u oblasti poljoprivrede, šumarstva i ribolova, iznosila je 1.381 KM, odnosno neto 878 KM. Kompanije za obavljanje poljoprivredne djelatnosti su u 2021. ostvarile ukupan prihod od 58,8 miliona KM, što je za 2,9 posto više u odnosu na godinu ranije. Proizvodnjom prehrambenih proizvoda i pića u TK se bavi 103 subjekta. 

Za jači zamah potrebno je rasterećenje privrede, subvencioniranje proizvodnje i ukidanje parafiskalnih nameta, poručili su iz Kantonalne privredne komore Tuzla.


Tagovi

Poljoprivreda Poljoprivrednici Tuzla Suad Selimović Privredna komora TK Ribolov Šumarstvo


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

49


Glasova: 21

Da 42,9%

Glasova: 21

Ne 42,9%

Glasova: 7

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 14,3%

Pregled ankete

Pregled ankete