Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Putovanje na traktoru
  • 25.09.2018. 18:00

Kurt Kluckner: Traktorom starim 63 godine proputovao 11 hiljada kilometara

Kurt Kluckner vodi i svoj blog na kojem opisuje putovanje na koje je krenuo od Austrije preko Njemačke, Poljske, Litve, Rusije, Slovačke, Mađarske, Rumunjske, Srbije, BiH i Hrvatske.

Foto: Kurt Kluckner blog
  • 589
  • 47
  • 0

Kurt Kluckner, farmer iz Austrije već šest mjeseci putuje po Evropi traktorom starijim od sebe. Naime, Kurt ima 50, a njegov traktor 63 godine. Do sada je prošao 11 hiljada kilometara, a ukupno planira proći 15 hiljada. Na traktor je priključio kamp kućicu pa je prava atrakcija gdje god dođe. Kurt vodi i svoj blog na kojem opisuje putovanje na koje je krenuo od Austrije preko Njemačke, Poljske, Litve, Rusije, Slovačke, Mađarske, Rumunjske, Srbije, BiH i Hrvatske. 

Tako se proteklog vikenda zaustavio i u selu Orčeva Luka, nadomak Velike Kladuše, gdje je posjetio prijatelja čija je kćerka udana za njegovog sina, pišu Nezavisne

Stanovnici ovog malog mjesta nemalo su se iznenadili kada se selom provezao traktorom sa kamp kućicom, starom 38 godina! Ovaj po zanimanju kovač bavi se poljoprivredom, ali je u duši i avanturist. Na ideju za ovaj poduhvat došao je nakon što je pogledao jednu televizijsku reportažu o poljskom bračnom paru koji po svijetu putuje traktorom.

Traktor mu na 100 km troši 25 litara dizela

"Krenuo sam na put 14. aprila i evo sada sam već u povratku, a kući planiram stići u oktobru. Ostalo je da se provezem kroz Hrvatsku i Italiju, a potom kući u moj Tirol", rekao je Austrijanac koji je ovih dana bio i u Rijeci. 

U prijeđenih 12.000 kilometara prespavao je više od 150 noći na različitim lokacijama.

"Samo na gorivo potrošio sam oko pet hiljada eura, jer ovo moje čudo na 100 kilometara troši 25 litara dizela. Traktor je star, to je oldtajmer, koji postiže brzinu od 25 kilometara na sat i putujem prilično sporo. Kad dođem kući siguran sam da ću postaviti svjetski rekord u dužini koja je pređena traktorom tokom jednog putovanja. Uostalom, ovo i ne činim toliko zbog svjetskog rekorda, već više iz hobija i zabave", kaže Kluckner čija pojava redovno izaziva iznenađenje i to najviše kod policajaca, koji ga, kako otkriva, često zaustavljaju.

Mehaničar po zvuku motora otkrije kvar

Međutim, Kluckner za svoje vozilo i prikolicu posjeduje sve potrebne tehničke dozvole, o ispravnosti svog ljubimca brine sam, a ponekad i uz asistenciju mehaničara, s kojim vezu održava putem mobilnog telefona.

"Ako je neki ozbiljniji kvar, konsultujem se s njim i on po zvuku motora, kojeg čuje preko telefona, može tačno utvrditi kvar i potom mi javiti kako da ga popravim", kaže ovaj neobični Tirolac otkrivši kako je svoju prikolicu opremio svime što je potrebno za duži boravak, tako da ona ima digitalno hlađenje i grijanje.

Tokom putovanja napravio je dvije duže pauze, i to u Sankt Peterburgu i na bugarskoj obali Crnog mora, gdje mu se pridružila supruga, koja je doletjela avionom.

Kurt Kluckner: Krajolici u BiH su fantastični

Kluckner kaže kako je Bosna i Hercegovina divna zemlja i da mu je teško zamisliti da je ovdje prije nešto više od dvadeset godina bjesnio rat.

"Krajolici su fantastični, toliko je lijepog zelenila, predivnih šuma i rijeka. Ljudi su srdačni i prijazni, uvijek se nađe neko da me počasti i ponudi jelom ili pićem, tako da su moji utisci izvanredni", kaže ovaj neobični putnik.

Nakon što se pozdravio s prijateljem i radoznalim mještanima, stari traktor je zabrundao i Austrijanac je nastavio svoje putešestvije.


Tagovi

Putovanje na traktoru Svjetski rekord Kurt Kluckner Dizel Tirol


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.