Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vožnja traktora
  • 19.02.2020. 07:30

Kupili simulatore vožnje traktora kako bi studenti naučili voziti

Poboljšanje sigurnosti na našim farmama je od najveće važnosti, a ujedno i obuka radnika na traktorima i mašinama, kaže tamošnji ministar poljoprivrede. Ovaj koledž planira sličnu edukaciju i za učenike u dobi od 12 godina.

Foto: Facebook/Discover CAFRE (ilustracija
  • 60
  • 11
  • 0

Fakultet za agronomiju, hranu i ruralne djelatnosti (CAFRE) u Sjevernoj Irskoj investirao je u simulatore traktora vrijednosti od 100.000 funti. Naime, riječ je o tehnologiji pomoću koje mladi uče voziti s ciljem poboljšanja sigurnosti na cestama kao i razvijanja vještina budućih vozača.

Simulatori uključuju tri vrste softvera kako bi studenti mogli iskusiti vožnju viličara, traktora ili kombajna, piše agriland. Simulacija uključuje nekoliko kurseva na kojima korisnik mora prijeći prepreke, pomažući im da nauče kako se vozila kreću i da razmotre gdje su opasnosti i kako pravilno rukovati mašinama. Simulatori se sastoje od tri LED ekrana naprijed i jednog sa stražnje strane kako bi pružili stvaran doživljaj vožnje.

Studenti mogu primati izvještaje o svojim tehnikama vožnje, a kada se dva simulatora koriste u tandemu, mogu uvježbati mnoge složene mašinske operacije koje se izvode na farmama, u stvarnim okolnostima. Ovaj koledž planira sličnu edukaciju i za učenike u dobi od 12 godina.

Zadovoljan i ministar poljoprivrede

Irski ministar poljoprivrede, okoliša i ruralnog razvoja Edwin Poots posjetio je školu te zajedno s članovima Partnerstva za poljoprivrednu sigurnost promatrao kako polaznici CAFRE-a rješavaju različite situacije prilikom vožnje te razgovarao s njima. Od zadovoljnih studenata je čuo mnoge pozitivne komentare na ovakvu vrstu korištenja tehnologije.

"Ovo je izvrsno ulaganje i prvo takvo za fakultet u Sjevernoj Irskoj. Poboljšanje sigurnosti na našim farmama je od najveće važnosti, a ujedno i obuka radnika na traktorima i mašinamaNevjerojatno je koliko su ovi simulatori vožnje realni i siguran sam da će i već iskusni vozači moći testirati svoje postojeće vještine i naučiti nove tehnike", rekao je Poots. 

"Studenti koje sam upoznao pokazali su visok nivo sposobnosti manevrisanja kroz različite situacije i ne sumnjam da će ova visokotehnološka oprema uveliko poboljšati odličnu obuku koju već nudi CAFRE.", zaključio je ministar.


Tagovi

Simulatori Simulatori vožnje traktora Sjeverna Irska CAFRE Sigurnost vožnje Edukacija


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.