Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štetočine u vrtu
  • 23.02.2022. 18:00

Krtičnjake prave i voluharice - kako ih razlikovati od krtica?

U proljeće krtice i voluharice postaju aktivnije. Kako bi preduzeli mjere suzbijanja moramo znati o kojoj štetočini je riječ. Razlikovati ih možete i po izgledu krtičnjaka

Foto: Depositphoto/derausdo/Steidi
  • 568
  • 89
  • 0

Zemljišne štetočine su veoma česte, a krtice i voluharice su najuočljivije. One prave krtičnjake, kanale u zemljištu i veoma je teško na prvi pogled zaključiti o kome se radi. Često se između njih ne pravi razlika.

Proljeće je period kada nam rezultati njihovog rada preko zime postaju uočljiviji. One se aktiviraju i stvaraju veliki broj gomila zemlje, prave kanale. Ne spavaju zimski san, ali su zimi njihove aktivnosti smanjene. Dolaskom proljeća potraga za hranom i nagon za parenjem se intenzivira.

Kako prepoznati krtice?

Zimska hladnoća otjera krtice dublje u zemljište, a dolaskom toplijih dana one se dižu prema površini. Da bi opstala, jedna krtica u toku dana mora konzumirati najmanje 80 do 90 g hrane, a bez nje ugine u roku od 18 sati. Prvenstveno se hrani insektima, odraslim jedinkama i njihovim larvama, puževima, glistama i sličnim organizmima. Dolaze tamo gdje zemlja bogata takvim vrstama. Veoma slabo vide i veći dio života provedu pod zemljom. Na površini se uglavnom pojavljuju tokom noći.

Svježe napravljen krtičnjak (Foto: M.C.Celić)

Štetu prave izgrizanjem korijenja biljaka dok prave svoje tunele i krtičnjake. Oni su izdignuti, u središnjem dijelu je otvor kroz koji je izbacivana iskopana zemlja i kuda životinja prolazi. Kanali su obično plitko na površini, ali su zatvoreni. Kada stanemo na njih, oni se slegnu. Prilikom hodanja imamo dojam kao da se površinski sloj podigao i kada stanemo on se slegne poput spužve. Ovo je glavna karakteristika na osnovu koje možete zaključiti da li se radi o krticama. Broj krtičnjaka koje naprave na jednoj parceli je manji, jer su izrazito teritorijalne. Kada se dva mužjaka sretnu u doba parenja, oni se bore do smrti.

Utvrđivanje prisustva ove štetočine obavlja se na jednostavan način. Potrebno je nagaziti na kanale kako bi ih zatvorili ili zakopati krtičnjake te ostaviti 24 sata. Ukoliko vidimo da su obnovljeni nakon tog vremena, to znači da je ta životinja aktivna na tom mjestu.

Mjere suzbijanja

Mjere suzbijanja su različite i treba ih kombinovati, a treba napomenuti da su krtice zaštićene i da ih ne treba ubijati već samo otjerati.

Pravljenje kamenih prepreka sprečava kopanje hodnika i naseljavanje. Gdje je to moguće treba smanjiti obim zalijevanja, jer im odgovara rahlo zemljište. One ne vole neprijatne mirise, ali se brzo navikavaju na njih. Obično im smetaju biljke kao što su carska krunica ili pasulj. Lukovice narcisa su otrovne i ova vrsta se koristi kao biljna prepreka. Sve što stvara buku i vibraciju može pomoći, različite vjetrenjače, konzerve koje se klate na vjetru.

Kopanjem kanala oštećuju korijenje (Foto: Depositphotos/tchara)

U prodaji se mogu pronaći različiti uređaji koji emituju ultrazvuke, koje čuje krtica, i zvuke koje i mi čujemo. Mogu da rade na baterije ili imaju solarno napajanje. Posebnu grupu čine uređaji koji ispuštaju neprijatne mirise. Takođe, postoje i zamke za hvatanje.

Ako ih je previše, možda ćete u samom zemljištu trebati smanjiti brojnost insekata. Što je više organske mase u tlu, više je takvih organizama koji predstavljaju hranu.

Štete i suzbijanje voluharica

Za štete od voluharica se uglavnom okrivljuju krtice. I pored toga što su slične, voluharice se i te kako razlikuju. One su biljojedi, jedu korijenje, krtole, plodove. Preferiraju podzemne biljke organe koji imaju više šećera: mrkva, peršin, repa, cikla. Za ishranu koriste i nadzemne dijelove biljaka poput kupusnjača, salate. Od njih stradaju i voćarske kulture, posebno mladi voćni zasadi. One tokom zime vole jesti koru sa mladih sadnica. Mnogo su štetnije za poljoprivrednu proizvodnju i uzgajane usjeve. Kada je njihov napad jak mogu izazvati propadanje usjeva i voćnjaka.

Prepoznaju se po izgledu krtičnjaka i kanala. Krtičnjaci su malo manji i oblik im više ide u jednu stranu. Rupa za izlaz se nalazi sa strane i tu je zemlja nešto niža i razvučenija. Veoma često možemo uočiti prisustvo zelenosmeđeg izmeta.

Ovaj je humak vrlo vjerojatno napravila voluharica (Foto: M.C.Celić)

Kanali su otvoreni i imaju formu oluka na površini zemlje. Širina im se kreće od tri do pet, a dubina do dva centimetra. Možemo vidjeti kanale koji su jednim dijelom otvoreni, zatim su skriveni vegetacijom ili plitko ispod površine.

Prevencija i suzbijanje voluharica

Mjere suzbijanja treba prilagoditi ovoj vrsti. Doba dana ne utiče na njenu aktivnost. Veoma su brojne i brzo preuzimaju parcelu. U toku godine imaju četiri do šest legala sa tri do šest mladunaca. Borba s njima je dugoročna.

Za svoje stanište odabiraju zemljište s više vegetacije. Redovno kosite travne površine. Gusta biljna vegetacija im pruža zaklon i daje sklonište.

Za voćne sadnice tokom zime koristite zaštitnu mrežu. Ove mreže se ukopavaju u dubinu najmanje 30 cm trebaju omotati stablo u visinu od najmanje 40 cm. Prilikom sadnje u sjetvenu jamu za voćne sadnice ili lukovice možemo staviti sitno staklo, oštar pijesak ili upotrijebiti namjenske mreže i kaveze (za lukovice). Zatrpavanje kanala i otvora smjesom sitnog šljunka i zemlje u odnosu 1:10 neće im odgovarati.

Kanal kojega je napravila voluharica (Foto: Depositphoto/thomas_koscnick)

U borbi s voluharicama koriste se posebni uređaji koji ih tjeraju na udaljenosti od oko 190m². To su ultrazvučni repelenti koji rade na baterije, a novije izvedbe na solarni pogon. Mogu se koristiti i različite mišolovke i zamke.

Otrovni mamci su dozvoljeni za njihovo suzbijanje, ali se radi o izuzetnim otrovima koji su opasni za ljude i druge životinje. Kako bi sveli rizik od upotrebe na minimum, otrov uvijek stavljajte direktno u jame ili koristiti posebne posude za mamce.


Tagovi

Zemljišne štetočine Krtica Voluharica Krtičnjaci Kanali na zemlji Štete na biljkama Razlika


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.