Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krpelji
  • 21.04.2024. 16:00

Krpelji - kada se obratiti ljekaru?

Evo kada je vrijeme da se ozbiljno zabrinete i potražite medicinsku pomoć.

Foto: Depositphoto/cherokee4
  • 85
  • 7
  • 0

Krpelji su neželjeni gosti koji aktivno vrebaju od proljeća do kasne jeseni, a rijetko ko nije imao susret sa ovim sitnim, ali ponekad opasnim parazitima. To su mali paraziti koji se hrane krvlju domaćina, a najčešće se pronalaze u prirodi, posebno u šumama, gustom rastinju i visokoj travi, prenose Knjaževačke novine.

Kako smo ranije pisali, ženka može da snese i do 4.000 jaja i ako nema prirodnih uslova koji bi ih suzbili, velika je vjerovatnoća da će biti godina kada je njihova brojnost veća. 

Nakon što se zakače za kožu, biraju skrovita mjesta poput prevoja, prepona, vrata, ušiju, koljena i pupka. Zato je važno da se nakon boravka u prirodi detaljno pregleda cijelo tijelo, posebno ova područja.

Šta kada se zakači?

Vađenje krpelja treba prepustiti stručnjacima, ali ako to radite sami, koristite pincetu kako biste ga uhvatili što bliže koži i izvukli ga blagim, ravnomjernim pokretom. Nikako nemojte pritiskati, gnječiti ili koristiti hemikalije poput alkohola ili ulja, jer to može izazvati povraćanje sadržaja iz krpelja, što povećava rizik od prijenosa bolesti.

Kada odete kod ljekara zbog ujeda krpelja, oni će dezinfikovati mjesto uboda i procijeniti da li je potrebno poslati parazita na analizu. Također će pratiti pojavu simptoma bolesti poput Lajmske bolesti, koja se manifestuje crvenilom oko mjesta uboda, glavoboljom, bolovima u mišićima i zglobovima, kao i opštom malaksalošću i umorom.

Podsjetimo, procjenjuje se da je oko 30 posto populacije krpelja zaraženo i taj procenat raste sa brojnošću populacije. To automatski ne znači da treba odustati od boravka i aktivnosti u prirodi, ali je neophodno znati se zaštititi. Danas postoje brojni preparati koji ih odbijaju, kako oni koji se koriste individualno za ljude i kućne ljubimce, tako i na većim zelenim površinama. Još uvijek u lokalnim samoupravama nije razvijena svijest, da je neophodno raditi tretmane velikih zelenih površina, poput parkova, dvorišta u školama i obdaništima, već se to radi sporadično.


Tagovi

Krpelji Lajmska bolest Parazit Priroda Visoka trava Kako izvaditi krpelj Ljekari


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...