Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štetočine krompira
  • 31.03.2022. 15:00

Krompirova nematoda može dovesti do gubitka usjeva - otkriveno biosredstvo

Sredstvo se zasniva na posebnim sojevima predatorske gljive. Redovna upotreba omogućava da se gubici minimiziraju

Foto: Depositphoto/MVolodymyr
  • 94
  • 11
  • 0

Kompanija Mikopro u regiji Novosibirska, u Rusiji, razvila je biološki proizvod za borbu protiv krompirove nematode. Kapaciteti preduzeća omogućavaju da se za nekoliko sedmica proizvede sredstvo u količini dovoljnoj za tretiranje 12 hiljada hektara, što je po efikasnosti ekvivalentno 480 tona uvozne poljoprivredne hemije, izjavila je Ana Mišina, direktorica kompanije, za Agroinvestor.

Prema njenim riječima, tehnologija primjene i kompatibilnost s fungicidima u rezervoarskim mješavinama omogućava uspješno integrisanje u proizvodne procese u industrijskom obimu, što je posebno važno u kontekstu prekida u snabdijevanju i naglog povećanja troškova zaštite bilja uvoznim sredstvima.

Biološki proizvod i tehnologija njegove primjene rezultat su 20 godina naučnih istraživanja i eksperimenata, kao i osam godina ispitivanja na velikim poljima. Sredstvo je potpuno domaći proizvod i ne zavisi od sirovina iz uvoza, naglašava.

Protiv nematode se tradicionalno provode agrotehničke mjere i hemijske metode. Agrotehničke mjere podrazumijevaju sjetvu čistog sjemena, poštivanje plodoreda i odabir sorti otpornih na ove štetočine. Usmjerene su isključivo na prevenciju infekcije. Efikasnost poljoprivredne hemije u borbi protiv parazita je veća, ali se svake godine smanjuje, kako se oni prilagođavaju i postaju otporni na otrov. To poljoprivrednike stavljaju u nepovoljan položaj, jer moraju povećati dozu, što dovodi do povećanja troškova po hektaru, a samim tim i troškova proizvodnje.

Koristili posebne sojeve predatorske gljive

Sibirski naučnici su razvijali posebne sojeve predatorske gljive koja uz pomoć svog prirodnog mehanizma stvara privlačnu zamku u koju parazit upada, nakon čega raste unutar nematode i hrani se njome. Redovna upotreba omogućava da se gubici minimiziraju.

Nematode se veoma lako šire preko poljoprivrednih mašina, na đonovima obuće i otkrivanje njihovog prisustva nije lako.

Nematode se lako prenose (Foto: Depositphoto/ParStud)

Mikrooštećenja krtola krompira uslijed destruktivne aktivnosti nematoda i ulaska stranih virusa i bakterija u njih mogu dovesti do truljenja i potpunog gubitka usjeva tijekom skladištenja.

Izlazak na evropsko tržište je planiran prije sankcija

Mišina ističe da su poljoprivrednici u Rusiji još uvijek skeptični i oprezni kada su u pitanju domaći proizvodi za zaštitu bilja, posebno u oblasti biotehnologije. I dok su hemijski preparati podložni djelovanju atmosfere, razgradnji i preradi od strane mikroorganizama zemljišta te imaju negativan utjecaj na prirodnu sredinu, biološki su dugoročno isplativiji. Oni čuvaju zemljište koje je ograničen resurs od kojeg zavisi kvalitet života ljudi i opstanak čovječanstva u cjelini.

Velika poljoprivredna gazdinstva su predvodnici za uvođenje inovacija u poljoprivredu, koja imaju mogućnost da dodijele ogledne parcele za testiranje novih tehnologija. Uspješno iskustvo korištenja ruskog biološkog proizvoda zabilježeno je na poljima krompira kompanije, gdje je infestacija nematodama u jednoj sezoni smanjena s 25 na 1,5 posto.

Izlazak na evropsko tržište je planiran prije sankcija, gdje se aktivno razvija trend organske poljoprivrede, a proizvodi se i sjemenski materijal u industrijskim količinama za izvoz.


Povezana biljna vrsta

Krompir

Krompir

Sinonim: - | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krompir je višegodišnja zeljasta biljka. Potječe iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i prije 8 000 godina. U Europu su ga donijeli španski istraživači u 16. stoljeću i... Više [+]

Tagovi

Krompir Nematode Krompirova nematoda Biozaštita Zaštita krompira Predatorske gljive Eko proizvod


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

49


Glasova: 21

Da 42,9%

Glasova: 21

Ne 42,9%

Glasova: 7

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 14,3%

Pregled ankete

Pregled ankete