Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Važnost krompira
  • 12.12.2023. 18:00

Krompir dobio svoj međunarodni dan - kada ćemo ga obilježavati?

Krompir ima ključnu ulogu u globalnoj prehrambenoj sigurnosti i ishrani stanovništva

Foto: Depositphotos/Elena@Mas
  • 82
  • 5
  • 0

Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO) pozdravila je odluku UN-a da 30. maja proglasi Međunarodnim danom krompira. Ovo je prilika za podizanje svijesti o ključnoj ulozi kulture koju redovno konzumiraju milijarde ljudi i koja je od globalnog značaja za prehrambenu sigurnost, a posebno se naglašava njegova uloga u borbi protiv pothranjenosti.

Značaj u ishrani stanovništva

Prijedlog Generalnoj skupštini UN-a podnio je Peru, a podsticaj za uvođenje ovog dana temelji se na Međunarodnoj godini krompira koja je obilježena 2008. godine. Ova je država dom za nekoliko hiljada sorti i u njoj se nalazi Međunarodni centar za krompir IPC.

"Ovaj Međunarodni dan će rasvijetliti značajnu vrijednost krompira – nutritivnu, ekonomsku, ekološku i kulturološku. Također će naglasiti doprinos vrste globalnoj prehrambenoj sigurnosti, smanjenju siromaštva i egzistenciji miliona ljudi, uz naglasak na ključnu ulogu znanja i prakse autohtonih naroda", rekla je Beth Bechdol, zamjenica generalnog direktora FAO-a. 

Kojih je 40 međunarodnih i svjetskih dana povezano sa poljoprivredom?

FAO naglašava da je ova kultura iz regije Anda stigla u Evropu u 16. stoljeću, a zatim se proširila po cijelom svijetu. Pomogla je da se poboljšaju životi seoskog stanovništva, posebno u područjima gdje su prirodni resursi, posebno obradivo zemljište i voda, ograničeni a inputi su skupi.

Victor Garcia Toma, stalni predstavnik Perua u UN-u, naglasio je da će Svjetski dan krompira podsticati razvoj poljoprivrede, prehrambenu sigurnost, očuvanje biodiverziteta i funkcija ekosistema.

Proizvodnja u problemima

Ovaj klimatski prihvatljiv usjev proizvodi niske nivoe emisije gasova staklene bašte u poređenju sa drugim kulturama, istaknuo je.

U protekloj deceniji, globalna proizvodnja je porasla za deset posto što je dovelo do rasta zaposlenosti i prihoda, ali treba da se uradi još više da bi se iskoristio njegov puni potencijal u potrazi za okončanjem gladi i pothranjenost globalno. Proizvodnja se suočava sa stalnom prijetnjama štetočina i bolesti, od kojih su najznačajniji zlatica krompira i kasna plamenjača, kao i bakterioze.


Tagovi

FAO Međuranrodni dan krompira Uzgoj krompira Prehrambena sigurnost Peru Važnost krompira


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.