Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Istraživanje farmi 2019
  • 03.12.2019. 11:30

Krenulo godišnje istraživanje farmi u BiH - sarađujte sa anketarima

Značaj ove ankete je u tome što će doprinijeti unapređenju kvaliteta i tačnosti podataka iz statistike poljoprivrede u odnosu na dosadašnja istraživanja koja su bila zasnovana na procjenama na nivou općina.

Foto: Arhiva Krajiški sir
  • 436
  • 44
  • 0

Agencija za statistiku BiH, u saradnji s entitetskim zavodima za statistiku, po treći put provodi statističko istraživanje iz oblasti poljoprivrede na uzorku kreiranom iz Popisa stanovništva u BiH iz 2013. godine, pod nazivom Anketa "Godišnje istraživanje farmi 2019".

Anketa traje do 15. decembra

Anketiranje traje dvije sedmice, od 1. do 15. decembra ove godine. Anketu će provoditi oko 100 anketara i kontrolora - od čega sedam u Brčko distriktu, akreditovanih od strane Agencije za statistiku BiH, Federalnog zavoda za statistiku FBiH i Republičkog zavoda za statistiku RS, na reprezentativnom uzorku od 10.564 slučajno odabranih porodičnih poljoprivrednih gazdinstava.

Istovremeno, bit će anketirano i 1.515 pravnih osoba i preduzetnika metodom dostavljanja upitnika putem pošte. U Brčko distriktu bit će anketirano 397 porodičnih gazdinstava i 95 pravnih osoba i preduzetnika.

Osnovi cilj provođenja Ankete "Godišnje istraživanje farmi" je prikupljanje podataka o poljoprivrednoj proizvodnji na poljoprivrednim porodičnim i gazdinstvima pravnih osoba (poljoprivrednih preduzeća/preduzetnika/zadruga), o poljoprivrednim proizvodima i njihovoj upotrebi.

Koji podaci će se prikupljati? 

Anketari će prikupljati podatke o površinama i ostvarenoj proizvodnji ratarskih kultura, povrća, voća i grožđa, planovima sjetve za narednu godinu, brojnom stanju stoke i stočne proizvodnje, klanju stoke na gazdinstvu, proizvodnji i upotrebi mlijeka, potrošnji, bilansu vlastitih poljoprivrednih proizvoda, radnoj snazi, vrijednosti i površinama kupljenog i zakupljenog poljoprivrednog zemljišta i međufaznoj potrošnji.

Rezultati ankete će biti objavljeni s prošlogodišnjim rezultatima radi usporedbe podataka u drugoj polovini 2020. godine. 

Značaj ove ankete je u tome što će doprinijeti unapređenju kvaliteta i tačnosti podataka iz statistike poljoprivrede u odnosu na dosadašnja istraživanja koja su bila zasnovana na procjenama na nivou općina. Budući da se Anketa "Godišnje istraživanje farmi 2019" realizuje u skladu s EU regulativama, metodološkim uputstvima, preporukama i objašnjenjima Eurostata, podaci iz poljoprivrede će biti međunarodno uporedivi, a doprinijet će i kvalitetu podataka koji se koriste za ekonomske statistike u poljoprivredi pri izradi bilanci i udjela poljoprivrede u ukupnom bruto domaćem proizvodu BiH (GDP).

Zbog značaja Ankete "Godišnje istraživanje farmi" statističke institucije su zamolile nosioce porodičnih poljoprivrednih gazdinstava, odgovorne osobe u pravnim osobama i preduzetnike za aktivnu saradnju u realizaciji ovog važnog istraživanja i garantuju da će, u skladu sa zakonima o statistici i zaštiti ličnih podataka, odgovori na postavljena pitanja biti strogo povjerljivi i da će ispitanici ostati potpuno anonimni, te da će se prikupljeni podaci koristiti isključivo za statističke svrhe, saopćeno je iz Agencije za statistiku BiH.


Tagovi

Istraživanje farmi Anketa Godišnja anketa Podaci Eurostat Poljoprivreda


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

61


Glasova: 27

Da 44,3%

Glasova: 24

Ne 39,3%

Glasova: 10

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 16,4%

Pregled ankete

Pregled ankete